Fysioterapeuternas världsorganisation flyttar nästa års konferens från Japan till det tidigare omtvistade Dubai. Därmed väcks frågan om det kontroversiella valet av land till liv igen.  

Dubai ligger i Förenade Arabemiraten, ett land som kränker både de fackliga och de mänskliga rättigheterna. Foto: Colourbox

När världsorganisationen World Physiotherapy (tidigare WCPT) bestämde att 2021 års vetenskapliga konferens skulle äga rum i Dubai i Förenade Arabemiraten orsakade det rejäla problem för många av medlemsländerna. Kan man åka till ett land som kränker både fackliga och mänskliga rättigheter? För Sverige, Norge och Danmark blev svaret nej. Frågan diskuterades också livligt hos medlemsorganisationerna i bland annat Tyskland och USA. I England ställde sig en majoritet inom fysioterapeutförbundet CSP bakom en bojkott. När konferensen väl skulle äga rum blev den dock på grund av pandemin digital och kopplingen till Dubai försvann. Därmed blev det också fritt fram att delta även för dem som tidigare bestämt sig för att inte medverka.

Men nu blir det trots kritiken ändå Dubai. World Physiotherapy meddelar att Japan fortfarande är stängt för internationella besökare och att det inte är särskilt troligt att landet hinner öppna upp tillräckligt snabbt för att kunna planera konferensen. Dubai, å sin sida, har varit öppet för internationella arrangemang ända sedan juli 2020. Samtidigt konstaterar World Physiotherapys ordförande Emma Stokes i ett uttalande på organisationens hemsida att ”vi inser att ingen plats är perfekt och att några av våra medlemsorganisationer skulle föredra en annan plats.”Fysioterapeuternas ordförande Cecilia Winberg säger att hon har full förståelse för att det inte går att planera för konferensen i Japan så som läget ser ut nu. Hon har även en viss förståelse för att organisationen väljer Dubai eftersom det sedan tidigare redan fanns en planerad konferens just där. Det skulle betyda en förhållandevis enkel överflyttning. Men situationen i Förenade Arabemiraten, som gjorde att flera valde att bojkotta, är fortfarande ett stort frågetecken.

Har inte världsorganisationen lyssnat på kritiken?
– Det tror jag att den har gjort, säger Cecilia Winberg. De uppger att saker och ting har förändrats i Dubai de senaste åren, men de specificerar inte vad. Vårt tidigare beslut att inte delta gäller tills vidare. Har det skett förändringar i landet så behöver vi veta vilka de är för att kunna ta ställning till ett eventuellt nytt beslut. Det här kommer vi att diskutera på förbundsstyrelsemötet i maj.

Vad ska ha förändrats för att det ska vara okej för Fysioterapeuterna att åka?
– För vår del handlar det om facklig organisationsrätt och mänskliga rättigheter. Det behöver inte vara färdigt, men man ska kunna se en rörelse mot något bättre och det vet jag inte om vi har gjort. Det ska vi ta reda på.

Om konferensen blir en hybridlösning? Hur tänker du kring att delta digitalt i så fall?
– I nuläget pratas det inte om någon hybrid utan om en fysisk konferens på plats. Men det är självklart att om det blir en hybridversion som är tätt sammankopplad med Dubai kan det komma att påverka vårt beslut.