Småföretagare behöver ekonomiskt stöd för att klara den här krisen, säger privatpraktikern Ingrid Hemström Nordgren. Foto: Charlotte Sjöström

Covid-19 slår hårt mot egenföretagande fysioterapeuter. Ingrid Hemström Nordgren, specialist i lungmedicin, är en av dem. När patienterna uteblir försvinner också lönen.

De flesta av Ingrid Hemström Nordgrens patienter är äldre än 70 år och har svåra lungsjukdomar. Med andra ord en tung riskgrupp som nu håller sig hemma så gott det går.
– Hälften av mina patienter har avbokat för lång tid framöver, säger hon. Och de som vågar sig hit säger att de nog inte kommer fler gånger. De följer myndigheternas rekommendationer och det är klokt. Jag stöttar dem fullt ut i att inte röra sig så mycket bland folk och därmed inte komma hit. Men i andra änden drabbar det mig ekonomiskt. Jag kommer inte kunna ta ut någon lön den här månaden. Det är också nu på våren som vi jobbar in pengarna för att kunna ha sommarsemester.

Privatpraktikern Eva Bellander drabbas också hårt av restriktionerna kring viruset. Även hon arbetar främst med multisjuka äldre.
– Jag jobbar med gruppträning och behandlingar, säger hon. En verksamhet är helt borta då det är en anläggning som blivit ålagd att stänga. Jag jobbar också på ett träningscenter som än så länge har öppet, men jag tror inte att många äldre kommer våga sig dit. Min största inkomstkälla är hembesök, och eftersom det är många äldreboenden som stänger för besök så försvinner även det. De av mina patienter som fortfarande själva får avgöra om jag ska komma till dem är ett fåtal som bor hemma i eget boende.
Eva Bellander räknar inte med att ha någon inkomst alls den närmsta tiden.
– Jag jobbar privat-privat, det vill säga helt utan landstingsavtal eller skattefinansiering. Och utgifterna har jag ju ändå. Personligen överlever jag, jag har en man som inte är i samma bransch. Men hur länge företaget klarar sig är en bra fråga. Blir det här långvarigt kan det förstås bli aktuellt med konkurs.

Många privatpraktiker är i en liknande sits nu. Patienterna försvinner över en natt och därmed även inkomsterna. På Fysioterapeuternas förbundskansli har telefonen gått varm sedan slutet av förra veckan.
– Många är oroliga för de ekonomiska konsekvenserna när patienterna avbokar, säger förbundets ombudsman Marie Granberg. Jag hade ett samtal med ett par där båda jobbar i samma verksamhet. De förlorar alla sina inkomster nu och det är extra bekymmersamt.
Många har också varit upprörda över den bortplockade karensdagen eftersom en karensdag inte påverkar egenföretagarna.
– Har du aktiebolag så har du sjuklöneansvar i två veckor. Men nu har regeringen precis lovat att staten tillfälligt tar över hela sjuklönekostnaden vilket innebär att även egenföretagarna ersätts de första 14 dagarna.

Regeringens krispaket som bland annat innebär att egenföretagare kan skjuta upp skatter och avgifter innebär också en betydande lättnad, konstaterar Marie Granberg. De nya reglerna innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari – mars kan få tillbaka pengarna från Skatteverket.
– Att staten betalar ut pengar för korttidspermittering bör också kunna hjälpa våra företagare en hel del, säger Marie Granberg.

Hur länge klarar sig privatpraktiserande fysioterapeuter på sitt eget kapital?
– Jag tror att de flesta har svårt att klara sig någon längre period. Max ett par månader innan det blir problem.

Vad kan förbundet göra?
– Vi jobbar med påverkan, främst genom Sacos samhällspolitiska chef Lena Granqvist som för vår talan gentemot regeringen. Vi uppvaktar regeringen för att belysa att inte bara resebranschen och restaurangerna har problem nu.

Finns det några försäkringar som kan täcka inkomstbortfallet?
– Nej, tyvärr. Inte om du har en ekonomisk förlust på grund av att patienterna inte kommer. Är man själv sjuk kan man däremot täckas av en avbrottsförsäkring via förbundet – om du har tecknat en sådan. Den har en karens på 30 dagar, och gäller högst i ett år. Då täcker den företagets kostnader som hyra och löner.

För privatpraktikern Ingrid Hemström Nordgrens del innebär uppskovet till Skatteverket en lättnad. Men samtidigt ska ju hyran betalas, påpekar hon.
– Jag går på vårdval specialiserad fysioterapi i Stockholm och har varit i kontakt med hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att höra om det går att få ekonomisk kompensation. Svaret jag fick var att man nu koncentrerar allt på akutsjukvården. Och det kan jag förstå, vi måste rädda liv. Samtidigt har vi avtal på att vi ska hålla öppet året runt. Men hur ska vi göra det när vi inte får några patienter? Det sägs nu att företag som drabbas av viruset ska få hjälp av staten, men jag misstänker att det bara gäller de stora bolagen. Riskerar SAS att gå i konkurs så kommer staten till sist att gå in med pengar, men staten kommer inte att bry sig om en sjukgymnastmottagning på samma sätt. Vi måste behandlas lika, man måste även tänka på alla småföretagare. Ska vi klara oss ur den här krisen förutsätter det någon form av ekonomiskt stöd.

Hur länge klarar du att hålla företaget i gång utan patienter och utan ekonomisk ersättning?
– Ungefär tre månader. Sen måste jag lägga ner. Jag har sett att en del sjukhus söker extrapersonal nu, men eftersom jag jobbar på vårdval måste det initiativet i så fall komma från landstinget. Någon sådan fråga har jag inte fått än.

Förbundets information till företagare om virusets konsekvenser finns här.
Regeringens information om krispaket för svenska företag finns här.