Efter sin examen, inklusive en lärorik VFU fördelad mellan Teneriffa och Dorotea, har Linda Lövberg börjat sitt första jobb som fysioterapeut.

Linda Lövberg tog sin examen vid Umeå universitet för ett par veckor sedan och är nu ute i i sitt nya yrkesliv. Foto: Privat

Var gjorde du på din verksamhetsförlagda utbildning, VFU?
– Jag var fyra veckor på Vintersol på Teneriffa. Det är en klinik som tar emot patienter på remiss, men också självbetalande patienter. Det var bland annat personer med postpoliosyndrom och reumatiker, både barn och vuxna, och personer med olika neuromuskulära sjukdomar som har behov av intensiv rehabilitering i värme och med varmbad.

Hur var det att göra VFU utomlands?
– Det var så himla lärorikt att se hur de jobbade. Man träffar patienterna ungefär 30 minuter dagligen och rehabiliterar dem. Och man får följa deras utveckling så länge, från inskrivningssamtalet där man pratar om vad de har för mål och besvär, och sedan under hela rehabiliteringsperioden. Det var nyttigt och man fick utmanas i sitt tänkande. Hur kan jag hjälpa den här personen att nå sina mål, eller förbättra förmågor som patienten tycker sig ha en förlust av? Man fick även hålla i gruppass varje dag. Det var också väldigt lärorikt, att fundera på vilka övningar man ska välja och hur man kan motivera olika personer i en stor grupp.

Och sedan gjorde du fyra veckor VFU i primärvården i Sverige?
– Ja, på Dorotea sjukstuga i Västerbottens inland. Det är väldigt stora kontraster. Utlandspraktiken är inte i närheten av någon primärvårdsstruktur, utan mer som att jobba på sjukhus och träffa patienter dagligen. Så det tog man ju med sig från Teneriffa, och fortsatte utveckla. Men samtidigt var man tvungen att ställa om och hämta tillbaka kunskaper om undersökning och det kliniska resonemanget och så.

Och vädret var lite olika?
– Ja (skratt). Det var som svensk högsommar på Teneriffa men några minusgrader och snö i Dorotea.

Finns det något fält inom fysioterapin du vill fördjupa dig i framöver?
– Stroke är ett spännande område som jag skulle kunna tänka mig att jobba inom, men jag är också intresserad av att specialisera mig inom OMT, ortopedisk manuell terapi. Det är två skilda områden som jag tycker varit mest intressanta under utbildningen.

Vad gör du nu?
– Jag har ett sommarvikariat på Geriatriken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där jobbar jag till slutet av augusti. Sen får vi se vilken stad jag och min pojkvän vill bo i. Vi tar det som det kommer.

Var ser du dig själv om fem år?
– Jag jobbar som fysioterapeut och har nog påbörjat en vidareutbildning, kanske inom OMT eller något annat. Och att jag har ett jobb jag verkligen trivs med. Det är viktigt för mig.

Bertil Janson
frilansskribent

 • Linda Lövberg

  Ålder: 25 år
  Bor: Uppsala
  Examen: Fysioterapeutprogrammet, Umeå universitet, maj 2024.
  Varför fysioterapeut: Träning och rehabilitering lockade mest.
  Första jobbet: Sommarvikariat på Geriatriken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.