Fritidsbanken samlar in begagnad sport- och friluftsutrustning och lånar ut den gratis. Vår vision är att bygga 2000-talets folkbibliotek för minskat stillasittande och ökad rörelseglädje, sa verksamhetschefen David Mathiasson.

David Mathiasson under föreläsningen på Fysioterapi 2023. Foto: Lois Steen

FYSIOTERAPI 2023 – Vi hör om ensamstående föräldrar som sjukskriver barnen när det är skridskoåkning, för att de inte har någon utrustning, sa David Mathiasson. Å andra sidan finns det ett extremt överflöd av begagnade sport- och fritidsartiklar i Sverige. Det vi gör är att ta hand om de artiklar som svenska folket skänker och låna ut dem gratis till de som saknar utrustning.
Verksamheten finns i dag i 100 kommuner och på totalt 130 platser från Trelleborg till Kiruna och 100 nya kommuner intresserade av att starta en fritidsbank, berättade han vidare.
– Lånetiden är 14 dagar, och vi har inga förseningsavgifter eller några straffavgifter om något går sönder. Hittills i år har vi lånat ut 1 miljon artiklar! 33 procent lånade mer utrustning än de hade planerat.
Ett viktigt mål är att utrustning för parasport ska finnas under samma tak och i det samarbetar man med Parasport Sverige.
– Vi vill vara en inkluderande verksamhet, man ska inte behöva gå någon annanstans om man har en funktionsvariation.

David Mathiasson gav också en framtidsspaning om hur fysioterapeuter i samspel med Fritidsbanken kan bidra till ökad fysisk och psykisk hälsa.
– Ni kan tipsa patienter om att vi finns och så får lusten avgöra vad de hittar på. Men vi tänker oss även att fysioterapeuter kan ha en roll i framtidens fritidsbank. Vad skulle hända om man skulle skriva recept på fysisk aktivitet i den här miljön?
Det är något som flera regioner börjat intressera sig för, sa han. Ett samarbete för att pilottesta detta är redan på gång med Centrum för fysisk aktivitet i Göteborg. Han gav också exempel på vad som sker på fritidsbankerna i Skåne.
– Där finns personer som är utbildade i riktade hälsosamtal. Tanken är att hjälpa folk att hitta sin rörelseglädje utifrån sina förutsättningar.
I Sörmland har man riktat in sig på personer med diabetes som möter en hälsocoach och får komma till Fritidsbankens miljö.
– Det kan hjälpa individer som är mycket långt ifrån fysisk aktivitet att hitta lusten att försöka.

Barn som inte har egen sportutrustning blir mer aktiva när de kan låna den. Bild: Fritidsbanken

Från publiken kom frågan om Fritidsbanken också samarbetar med skolor lokalt.
– Ja, varje vecka sker kontakter med skolor. Det kan exempelvis vara inför en friluftsdag, att idrottslärare går ut med informationen ”saknar ditt barn utrustning så kan du låna den på Fritidsbanken”. Vissa skolor har bestämt att alla barn i en klass kommer och lånar utrustning inför skridskoåkning, så att ingen ska behöva jämföra vem som har finast grejer.

Den före detta simhopparen Anna Lindberg är med i Fritidsbankens team. Hon har varit en del i ett kreativt arbete för att komma med nya idéer om hur man kan inspirera till rörelse.
– Det finns QR-koder i lokalerna för hur man spelar olika idrotter; vilka regler som gäller men också skadeförebyggande information. Vi ger också tips om var man hittar närmaste förening. I våra sociala medier finns även videos där jag försöker inspirera till fysisk aktivitet på nya innovativa sätt, till exempel öva balans och koordination med en fotboll. Målet är att det ska kännas kul med träning!

Läs mer på fritidsbanken.se