Företagare som jobbar på nationella taxan kan andas ut. Regeringen går inte vidare med utredningsförslaget om att upphäva lagen om ersättning för fysioterapi, LOF.

Förbundets påverkansarbete gav resultat. Bild: Colourbox

Frågan om nationella taxan ska finnas kvar eller inte har varit föremål för olika utredningar i mer än tio år. Så sent som i våras framgick det av en statlig utredning att LOF bör avvecklas. Att lägga ner ett system innan det finns ett nytt fungerande på plats är en riktigt dålig idé som kan äventyra patientsäkerheten, menar Fysioterapeuterna som sedan förslaget presenterades har bedrivit ett intensivt påverkansarbete för att LOF ska få vara kvar. Och regeringen lyssnade. Den 27 juni kom beskedet att utredningen läggs till handlingarna eftersom förslagen för närvarande inte anses vara genomförbara.
– Vi är väldigt glada över att man har lyssnat på våra argument, säger Ingela Lundholm Tengvall som är ordförande i Fysioterapeuternas råd för företagande. Vi är många som har varit involverade i det här.

Men beskedet innebär inte att nationella taxan därmed är säkrad för all framtid, påpekar hon.
– Det innebär att den här regeringen inte vill gå vidare med just den här utredningens förslag, och att det just nu inte finns några diskussioner eller förslag om nedläggning av lagen om ersättning för fysioterapi.
Att frågan om taxans fortlevnad dragits i långbänk i så många år har inte varit bra för företagandet, menar Ingela Lundholm Tengvall. Vet man inte om ersättningen finns kvar tvingas man också att vara väldigt försiktig med investeringar i den egna verksamheten, säger hon.
– Till exempel ställer fysioterapeutisk verksamhet stora krav på anpassade lokaler, vilket i sin tur innebär att många hyresvärdar kräver tioåriga hyresavtal. Att framtiden som företagare med offentlig finansiering varit osäker i så många år har helt klart varit negativt för fysioterapeuters möjligheter till företagande.
Vad händer nu?
– Förbundsstyrelsen kommer att diskutera riktningen för framtiden, och fortsätta diskutera med SKR om hur förutsättningarna för företagande kan förbättras.