Lois Steen, chefredaktör och ansvarig utgivare Foto: Gustav Gräll

Man är inte helt blank bara för att man är ny. Det säger Linnéa Nyström som vi har följt under en dag på första jobbet på Norrlands universitetssjukhus. Rädslan för att göra fel har börjat släppa sitt grepp och hon lär sig yrket, dag för dag. Men hon är inte den enda som lär sig, säger en erfaren kollega. Nybakade fysioterapeuters frågor kring val av undersökning och behandling sätter i gång viktiga reflektioner. Det ger energi.

En purfärsk blick på vad vi själva sysslat med i åratal kan vara oerhört värdefull. Oavsett vad vi arbetar med. Den hjälper oss att få syn på nötta tankespår och gamla metoder som det kan vara dags att lämna. Den nyfikna blicken kan också ladda en verksamhet med en ny gnista att fortsätta med de arbetssätt som faktiskt fungerar bra.

Det här får Fysioterapeuterna en gyllene chans till genom den medlemsenkät man nu genomfört. Resultatet visar att förbundet upplevs som trovärdigt och relevant av en majoritet. Samtidigt märks flera förbättringsområden, särskilt i relation till yngre medlemmar. De är mindre nöjda med sitt fack, vilket både politiker och tjänstemän i förbundet kommer att prioritera att ta itu med. Medlemsenkäten visar också att tidningen Fysioterapi är en uppskattad medlemsförmån. Den får en tredje plats (efter lönestatistik och kurser) hos yngre och medelålders medan äldre medlemmar ger oss förstaplatsen bland alla förmåner. Det är kul och detaljerna bakom den variationen vill vi själva undersöka framöver.

Nästa år fyller tidningen 80. Det är coolt att tidskriften ända sedan 1943 har hängt med i svängarna i förbundets och yrkets ständiga utveckling. Vi har förändrats utseendemässigt, innehållsmässigt och journalistiskt vid många tillfällen. Och under 2022 genomförde vi ännu en modernisering. Men vi vill inte stanna där. Vi vill mer. Och därför vill vi ha din vakna blick på vår bevakning av fysioterapin och den fackliga världen. Kanske är det något perspektiv du saknar? Något nytt ämne vi behöver fånga upp? Vad är det som kittlar, bråkar och bränner i dig, vad måste debatteras? Är det något som vi borde granska?

Tveka inte att ge oss en frisk spark i baken när du tycker att vi stagnerar. Vi nöjer oss inte förrän vi når förstaplatsen både hos nykläckta och supererfarna fysioterapeuter

Läs oktobernumret här!