Lois Steen, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Gustav Gräll

Efter mer än tolv år på en tidning om fysioterapi kan man anta att ännu en stor konferens på ämnet – Fysioterapi 2019 – skulle kunna kännas som en upprepning. Tvärtom slogs jag igen av kraften hos människor som vill göra skillnad och av kreativiteten i den kunskapsutveckling som pågår. Det är något särskilt med målmedvetenheten i att verkligen vilja nå fram med sina insatser.

Det är också lustfyllt och intressant för oss på redaktionen att få möta fysioterapeuter ansikte mot ansikte. Att få ställa frågor och ta emot svar. Att få fånga de berättelser som finns bakom varje ny upptäckt, varje framsteg. Att få lyssna till alla sorters erfarenheter. Fånga ord och ögonblick i farten.

Samtidigt är det svårt att fånga mångfalden i professionens olika inriktningar på 24 sidor. Därför vill jag uppmana er att prata med varandra. Du som var på plats: Berätta om dina intryck, om vad du lyssnat på och om något satte dina tankar i rörelse. Berätta om du fick nya idéer för fortsatt utveckling, så att den kreativa kraften också sprids till kollegorna. Och du som inte var på plats: Bli din egen stjärnreporter och ställ alla dina frågor till de som var där.

Ibland kan en längtan efter nya svar tända en sprakande förändringsenergi som håller för ett helt yrkesliv. Så var det för Årets fysioterapeut Charlotte Häger. Som student hade hon ingen tanke på en forskarbana. Men så började frågorna komma. Och hon var beredd att gräva djupare för att få mer förklarande och bättre svar. ”Jag vill lösa problem och utveckla idéer. Helst vill jag också bidra och göra skillnad för olika patientgrupper” säger hon i en intervju.

Den viljan är hon inte ensam om. Och där finns en kraft som kan förvandla svensk hälso­- och sjukvård. Min önskan inför 2020 är att alla verksamheter ska börja ta vara på den. Inte låta den rinna ut i rännstenen genom att tvinga kompetenta supermotiverade medarbetare att jaga pinnar i tidssnäva ersättningssystem.

Läs hela decembernumret här!

Ibland kan en längtan efter nya svar tända en sprakande förändringsenergi som håller för ett helt yrkesliv.