Lauren Currie är en välkänd expert inom entreprenörskap och ledarskap. Genom sitt företag UPFRONT tränar hon kvinnor världen över i att bygga upp sitt personliga och affärsmässiga självförtroende. Jag tror att något av det mest radikala vi kan göra är att prata med varandra om pengar, säger hon.

Lauren Currie är grundare och VD för UPFRONT, ett företag som hjälper kvinnor att bygga självförtroende i allt från att marknadsföra sig till att våga tala klarspråk om pengar. Foto: Mikael Wallerstedt

TEMA FÖRETAGANDE Vilka är de vanligaste hindren som företagande kvinnor möter på vägen mot ett starkare självförtroende – oavsett land?
– Den vanligaste frågan vi får i våra Bonds* är: ”Hur kan jag vara självsäker utan att göra någon upprörd?” Och mitt svar är alltid: ”Det kan du inte!” Det är intressant att detta är den mest återkommande frågan oavsett bransch, geografi, yrke, ålder och ekonomisk status, säger Lauren Currie och fortsätter:
– Kvinnor har blivit programmerade att vara trevliga och att vilja bli omtyckta av alla andra. Det blir ett enormt hinder för vårt självförtroende eftersom vi är upptagna med att tänka mer på andra än på oss själva.
En annan stor missuppfattning som Lauren Currie lyfter fram är att självförtroende skulle vara något man föds med.
– Det är inte sant att vissa människor bara är självsäkra medan andra inte är det. Sanningen är att självförtroende är en muskel du kan träna upp. Det är en praktisk färdighet som alla kan lära sig! Det har vårt arbete bevisat gång på gång. Mycket av mitt eget självförtroende kommer från att jag har åtagit mig att öva på detta.
Den tredje missuppfattningen handlar om introverta och extroverta.
– Det råder ingen tvekan om att vi lever i en värld som belönar extroverta. Och, det säger jag som en väldigt extrovert person – jag tror inte att den slagsidan är bra för någon av oss. För den högsta rösten är inte alltid den klokaste. Den högsta rösten är inte alltid den vi bör lyssna på. Självtilliten kan vara tyst, den kan vara stilla, den kan vara mjuk. Det är därför jag kallar vårt arbete för en självförtroenderevolution – vi skapar utrymme för självtillit i alla volymer.

Finns det enkla steg mot bättre självförtroende? Eller är det en komplicerad och tung process?
– Bra fråga, och jag tror det är en kombination av båda. Vi har definitivt krånglat till det för mycket. I grunden handlar självförtroende om att lita på sig själv, och det finns många enkla strategier för att bygga upp den tilliten. Men i kärnan av de flesta strategierna ligger emotionellt arbete. Och emotionellt arbete är utmanande – men också det mest belönande och transformerande du kan göra! Jag kan ge ett exempel: vi har bara en regel i våra utbildningsprogram och den är: inga ursäkter på sex veckor. På ytan verkar det enkelt, men för många kvinnor förändras hela livet eftersom de slutar be om ursäkt för sig själva.

Finns det några begränsande föreställningar kring självförtroende och synlighet?
– Den största lögnen som kvinnor fått höra om sitt arbete är att ”om du bara jobbar hårt, så kommer jobbet tala för sig självt”. Vi tror att om vi bara gör ett riktigt bra jobb så kommer folk att märka det, och sedan ska karriärlyft och möjligheter komma automatiskt. Men inget kunde vara mer osant. Du måste först göra ett bra jobb OCH sedan måste du tala för det jobbet! Du måste stå upp för dina idéer, din synvinkel, din ansträngning, din talang och dina färdigheter. Du kan inte förlita dig på att någon annan gör det åt dig.

Ett Bond ett kraftfullt utbildningsprogram där kvinnor samlas för att bygga självförtroende, öka sin synlighet och ta sina karriärer till nästa nivå, säger Lauren Currie. Foto: Mikael Wallerstedt

Hur kan kvinnor lära sig att marknadsföra sig själva och sitt företag utan att tänka att man tar för mycket plats?
– En sak du måste acceptera är att du inte kan vara synlig och marknadsföra dig själv eller ditt företag utan att känna ett visst obehag. Du kan inte hoppa över obehagsdelen – men den är heller aldrig livsfarlig. Ingen kommer att dö. Ju mer du arbetar med din synlighet, desto mer bekväm blir du. Och kom ihåg: det är inte så djupt. Du tänker alldeles för mycket. Tror du att alla andra går runt och tänker på vad du säger, hur du säger det och till vem du säger det? Ingen bryr sig. Och jag menar det på det snällaste sättet. Alla andra är upptagna med att tänka på sig själva – på sina idéer, sitt företag, sin framtid.
En annan viktig sak Lauren Currie lyfter fram är att man måste identifiera sin inre kritiker. Rösten som stoppar dig från att bli så synlig som du vill.
– Vem är det som dyker upp i ditt huvud när du publicerar något på din webb? För det finns alltid någon! Kanske är det din mamma, kanske är det din syster, din bästa vän från universitetet eller en kollega. Någon som du föreställer dig kommer att tycka något. Men du måste förstå att den här personen i ditt huvud kontrollerar din framtid – och det är inte okej. Låt den personen bli upprörd, för vi kan inte låta vår framtid tas som gisslan. Visst, de kanske inte gillar det du gör – men det kommer att finnas hundratals andra som gör det.

Vissa entreprenörer blir generade av att prata om pengar. Har du några råd till dem?
– Först vill jag säga att inget dåligt händer när kvinnor har mer pengar. Jag tror att något av det mest radikala vi kan göra är att prata med varandra om pengar. Vad tar du betalt per kund? Vad hade du för omsättning i år? Ha de samtalen – det kan vara med två eller tre kvinnor du litar på, eller i ett nätverk inom din bransch. Det kan bli en ”game-changer”. Jag har några avgörande ögonblick som blivit ekonomiska vändpunkter. En av dem kom när jag höll en keynote-föreläsning för ett av världens största sportklädesmärken, och efteråt sa kunden till mig: ”Jag skulle ha betalat dig tre gånger så mycket.” Jag är så tacksam att hon sa det, för om hon inte hade gjort det hade jag fortsatt att sälja mig själv för billigt.

Tycker du att fler kvinnor borde lämna sina underbetalda anställningar och starta eget företag?
– Ja och nej. Företagande är inte för alla – det är viktigt att säga, eftersom det ofta romantiseras. Men med det sagt uppmuntrar jag alla att fundera på hur det skulle kunna se ut att starta ett företag. Det handlar inte om att du måste säga upp dig direkt och bygga ett bolag. Du kan använda det vi kallar överlappningstekniken. Kanske tar det fyra år att bygga upp något vid sidan av, en bisyssla, och så gör du båda sakerna parallellt tills du är redo att ta klivet. Jag vill verkligen uppmuntra alla som är intresserade av att starta eget att fundera på hur det kan se ut för dem, och att prata med kvinnor inom den branschen som har eget företag. Fråga dem hur de jobbar, vad de tjänar, hur de byggde upp sitt bolag. Det finns också mängder av kostnadsfria resurser och poddar – allt finns där ute, det är bara att ta för sig.

Att alltid vara tillgänglig är dåligt ledarskap, säger Lauren Currie som tar tid för reflektion. Foto: Mikael Wallerstedt

Du driver ditt sjätte företag. Varifrån kommer ditt eget självförtroende?
– Det är lätt att titta på mig och tro att jag har allt på plats och alltid är självsäker. Men sanningen är att det är något jag har lärt mig, och det är något jag övar mycket på varje dag. Jag har också gjort ett stort inre arbete för att öka mitt självförtroende. När jag har svackor med lägre självförtroende, eller när mitt självförtroende utmanas, vet jag vad jag behöver göra för att återfå det. Det är därför jag brinner för att lära ut dessa strategier. En sak som bygger självförtroende är att hela tiden säga ja till saker som känns läskiga. Att göra saker även när jag inte känner mig redo, eller som ligger utanför min bekvämlighetszon.

Många företagsledare känner att de alltid måste vara tillgängliga. Hur viktigt är vila och gränssättning för dig?
– Det är viktigt att förstå att tillgänglighet inte är samma sak som ledarskap. Att alltid vara online och att alltid gå att nå – det är dåligt ledarskap. För ditt team kan inte växa och anta utmaningar om du alltid är där och blir en flaskhals. Och det handlar också om att vara en förebild. När någon i mitt team går på semester, vill jag att de faktiskt ska ta ledigt och komma tillbaka utvilade. Om de kollar mejlen hela semestern kommer de inte tillbaka med ny energi.
Lauren Currie medger att detta är något hon själv har behövt jobba mycket med.
– Om vi hade haft det här samtalet för tre år sedan hade mitt svar varit annorlunda. Det är något jag jobbar väldigt aktivt med. Jag går en promenad varje dag, jag sätter mig ner och äter lunch, jag jobbar inte på helger, och jag tar inte med telefonen in i sovrummet. Jag har inte mejl på mobilen och inga notiser är på. Allt detta har hjälpt mig att bli mer strategisk – och strategi kräver utrymme. Det är väldigt svårt att tänka strategiskt om du hela tiden agerar utifrån panik eller brådska.

Du startade ditt första företag när du var 23. Vad skulle du vilja säga till ditt yngre jag?
– Oj, så många saker! En sak jag önskar att jag kunde säga till mitt yngre jag – och som jag fortfarande jobbar med att påminna mig själv om – är att jag har tid. Jag tror det finns två typer av entreprenörer: den ena har massor av idéer men skjuter upp saker och kommer aldrig riktigt i gång. Den andra typen vaknar varje morgon och känner att de bara har 24 timmar på sig att förverkliga allt. Den senare typen är jag och därför behöver jag påminnas om att livet är långt och att jag har tid. Jag har till och med tatuerat in det som en påminnelse. Jag har varit utbränd flera gånger, hamnat i ohälsosamma mönster av brådska och bortprioriterat min hälsa. Så det är verkligen något jag önskar att jag hade kunnat säga till mig själv då – att jag har tid.

Hur har du lärt dig att vända misstag till genombrott?
– Jag ser misstag som en naturlig del av alla processer. Misstag är data. Det är information som hjälper mig att lära mig, bli en bättre ledare, förbättra mitt företag och utveckla mina produkter. Jag är lite besatt av reflektion så mitt team och jag har en stark reflektionskultur. Varje gång vi genomfört ett ”Bond” har vi en utvärdering: Vad fungerade bra? Vad fungerade mindre bra? Vad vill vi göra annorlunda nästa gång? Vi ber ständigt våra deltagare om feedback. Dina kunder kan hjälpa dig att se det du faktiskt är briljant på, så att du kan satsa ännu mer på det.

Var hittar du hopp när nyheterna dagligen visar att en tillbakagång när det gäller demokrati, kvinnors rättigheter och mångfald?
– Jag tänker att hopp är en aktiv handling som kräver mod. Ja, det finns data som visar att kvinnors rättigheter går bakåt – men det sker också enormt mycket positiv förändring. Jag tror att de förändringarna kommer fortsätta. Trots allt mörker är människan oerhört kraftfull. Jag tror på människors kraft, på konstens kraft, på berättandets kraft. Det är en stor anledning till att jag brinner för kvinnors företagande – jag tror att företag kan förändra världen.

  • Lauren Currie i korthet

    Vi måste ge rum för glädje och skratt trots allt som är mörkt i världen, säger Lauren Currie. Foto: Mikael Wallerstedt

    Expert på entreprenörskap, ledarskap och tjänstedesign. Hon startade sitt första företag vid 23 års ålder och blev tidigt uppmärksammad av Elle Magazine som en av “30 kvinnor under 30 som förändrar världen.” I dag är hon grundare och VD för UPFRONT och hennes arbete hjälper tusentals kvinnor att bygga professionellt och personligt självförtroende. Hon arbetar med klienter över världen men är baserad i Uppsala, där hon bor med sin partner och son. Lauren Currie skriver även böcker. Den första – en barnbok som lär både barn och vuxna om patriarkatet – publiceras i september. Nästa år kommer hennes fackbok om hur man lär sig självförtroende.

    Instagram:_laurencurrie_
    Webbplatser: laurencurrie.co, weareupfront.com

  • Lauren Curries råd om synlighet/marknadsföring

    ∙ Visa upp dig själv och ditt arbete för världen! Ha en LinkedIn-profil och uppdatera din bio. Det första en potentiell kund gör är att googla dig – du har makten att styra vad de hittar, och det är en stor möjlighet!
    ∙ En av de enklaste synlighetsövningarna är att arbeta öppet. Du behöver inte alltid skapa nytt men om du dokumenterar det du gör, har du alltid något att visa. Jag visar mina följare vad jag jobbar med – människor vill lära känna dig som person. Berätta: Vad är din historia? Varför bygger du ditt företag? Vilken förändring vill du åstadkomma i världen? Och varför ska folk bry sig?
    ∙ Du måste säga samma sak sju eller sjuttio gånger innan någon märker dig. Du måste upprepa dig. Jag har pratat om självförtroende i nästan tio år, men det finns alltid en ny publik. Miljontals kvinnor har aldrig hört mina berättelser. På samma sätt måste du fortsätta säga: ”Det här är varför jag finns. Det här är mitt arbete.” Du måste berätta din historia om och om igen – och hålla dig synlig.

  • Lauren Curries arbetsrutin ger utrymme för reflektion

    Måndagar: Skapar innehåll till sociala medier och veckobrevet, blir intervjuad i poddar, förbereder presentationer.
    Tisdagar: Affärsutvecklingssamtal, samtal med klienter från olika företag, välgörenhetsorganisationer eller myndigheter.
    Onsdagar: Inga möten. Tid för mer djuplodande arbete. Det kan vara att jobba strategiskt, hitta på nya produktidéer eller skriva på en kommande fackbok.
    Torsdagar: Mer affärsutveckling, avstämningar med teamet, samtal med potentiella eller befintliga klienter.
    Fredagar: Inga samtal. Inga möten. Oftast reflekterar hon tillsammans med sin medgrundare kring vad de åstadkommit under veckan: vad gick bra, vad gick mindre bra, hur ligger de till i förhållande till kvartalsmålen med mera.
    Resor: En gång i månaden, eller varannan månad, reser hon till Storbritannien i en till två veckor. Det handlar då om föreläsningar, event, möten och intervjuer.