Jag beundrar människor som ger sig hän i att lära sig något och sedan blir mästare på det. Särskilt beundrar jag dem som är superbra på något som jag själv vill lära mig. Som att dansa flamenco, tala flytande franska, skilja på fåglars läten eller förstå pensionssystemet. Sådana vilja-kunna-bättre-saker finns också i fysioterapin.

Som färsk fysioterapeut ville jag förstå hur man skulle hjälpa äldre patienter till ett bättre och mer aktivt sittande. Visst kunde jag förskriva en rullstol ur sortimentet. Men hur skulle jag fördjupa min kompetens om sittande i en verksamhet som inte erbjöd relevant utbildning och vägledning? Det gick inte så bra.

I vårt temanummer om rullstolsburet sittande möter du Lotte Wemmenborn som plötsligt kastades in i uppgiften att förskriva rullstolar – och som till slut blev en mästare på det. Fast inte helt ensam, vägen framåt var att få stöd och att lära av andra. I dag är hon en nördig sittkonsult som med stor entusiasm för sina kunskaper vidare. Hon vet ju att hela livet kan lyfta och förändras för den människa som kan sitta mer optimalt. Ett annat område där fysio¬terapeuter kan lära av andra – men också har viktiga kunskaper att bidra med – är patienter i riskzonen för trycksår. Enligt Madeleine Stenius på Rehab Station Stockholm kan ett tätare teamarbete förhindra fler trycksår och rädda fler liv.

Av forskning vet vi att många barn med funktionsnedsättningar inte deltar i skolidrotten. Via folkhälsostudier vet vi att hög¬stadieelever med funktionsnedsättningar motionerar mindre på fritiden än jämnåriga utan. Ett hinder för mer fysisk aktivitet är att gympasalar och sportanläggningar sällan är anpassade för personer med funktionsnedsättningar. Ofta blir det stopp redan i porten om du kör en rullstol. Det är frustrerande. Därför är det extra roligt att få besöka Tollare bollhall som byggdes med målet att vara helt tillgänglig. Basketsporten görs här möjlig för fler tack vare ett förråd med sportstolar till utlåning. Verksamheten drivs av den engagerade rullstolsbaskettränaren Robban Öberg som vill ge vidare det han själv fått genom sporten. Nördar som sprider kunskap och glädje förändrar liv, tänker jag. Heja er! Jag vet ju att det finns ännu fler bland våra läsare.

Ofta blir det stopp redan i porten om du kör en rullstol. Det är frustrerande.