Som anställd i primärvården kände hon alltid tidspress. Men i sin enskilda firma lägger Carolina Marjakangas upp arbetet som hon och patienten tycker är optimalt. Dessutom kan hon satsa på sin nisch: att hjälpa ryttare att rida mer skonsamt för kroppen och hästen.

Carolina Marjakangas har hittat sin nisch i att arbeta med ryttare. Foto: Tony Marjakangas

TEMA FÖRETAGANDE När kom idéen om att starta eget?
– Den kom under våren 2016. Jag ville jobba med friskare individer men framför allt var min dröm att ge patienterna den tid de behövde. Som anställd i primärvården kände jag mig väldigt jagad av att tiderna för nybesök och återbesök var korta och inte flexibla. Jag kände att jag fick kompromissa för mycket med kvaliteten eftersom jag inte hann göra det jag ville med patienterna. Därför tog jag ofta av min administrationstid för att kunna ge patienterna lite mer. Men då fick jag sitta kvar på kvällen för att hinna med journalerna. I stället bestämde jag mig för att starta eget.
Hon startade då den enskilda firman, How to Move Fysioterapi, helt privat utan avtal med regionen. Carolina Marjakangas är före detta ryttare och hon har också lång erfarenhet av styrketräning, crossfit och klättring. Och det var ur dessa specialkunskaper hon vaskade fram en nisch för sitt företag, berättar hon
– För att kunna vara fysioterapeut och erbjuda tjänster helt privat och ta betalt för det behövs det att man är specialiserad på något. Därför lade upp ett spår som handlade om styrketräning och cross-fit och ett annat som var riktat mot ryttare på min hemsida. Men sedan med tiden blev det mer och mer ryttare.
Direkt vid starten av företaget gick hon en kurs i Mulligantekniker med en australiensisk kursledare som hade stor erfarenhet av ryttare.  Han såg direkt hennes potential på området.
– Han sa: ”Du ska ju jobba med ryttare, det är ju det du är bra på”. Och det hade han ju rätt i, jag har lång erfarenhet av ridning både inom hoppning och dressyr.

Carolina Marjakangas började rida som femåring och hon från tonåren och framåt bodde hon på gård med flera hästar och mindre uppfödning. Under gymnasiet och tiden efter elitsatsade hon på ridningen upp till SM-nivå.
– Det utvecklade mitt sinne för att känna igenom muskulatur och leder och därigenom finna felande länkar, berättar hon. Jag lärde mig också att utvärdera rörelsemönster – vilket i sin tur gjorde mig intresserad av att bli fysioterapeut.
För att tydliggöra sin nisch har Carolina Marjakangas bytt namn på företaget till Elite Rider Physio Sweden. Arbetet med ryttarna har flera grenar, förklarar hon.
– Det första är fysioterapi på mottagningen med patienter som sökt upp mig för att de har ont i någon kroppsdel kopplat till ridning eller stallarbete. Då kikar jag på de besvären utifrån den vanliga fysioterapin utifrån de specifika krav som ställs på ryttare. Bedömningen ska generera både en funktionell och strukturell diagnos.
Ibland, förklarar Carolina Marjakangas, behöver hon också titta hur man kan anpassa utrustningen utifrån individens specifika anatomi så att sadel och bäcken till exempel passar mot varandra.
– Ingen skulle ju springa i skor som är två nummer för stora eller för små, men det är vanligt att det är så med sadeln och ryttaren och där saknas mycket kunskap. Om ryttaren till exempel har höftartros och är begränsad i sin abduktion vill man inte ha en för bred sadel.
Många ryttare har också problem med ryggen och då behöver höfter, bäcken och fötter både stöd och rörelsefrihet för att knäna ska fungera bra. Så en viktig del mitt jobb är att bedöma hur man använder sin kropp i sadeln och det sker först på en sadelbock på mottagningen.

Carolina Marjakangas har drivit eget sedan 2016. Här mitt i en bedömning på en sadelbock. Foto: Elite Rider Physio Sweden

Nästa gren i arbetet är att bedöma ryttaren uppsuttet och då är hästen ytterligare en parameter, säger hon.
– Om hästen till exempel är sned, då behöver man även jobba med hur man balanserar upp det och koppla samman ryttarens- och hästens biomekanik. Hur kan ryttaren påverka hästen och hur påverkar hästen ryttaren? Man vill också se vad ryttaren kan göra utan att det gör ont. Den analysen måste göras för att komma vidare med att bli av med smärtbesvären.
Den tredje grenen i verksamheten är att jobba förebyggande med friska individer innan besvär har uppstått.
– Det kan vara kunder som vill hitta en bättre position, som är hälsosam både för dig som ryttare och för hästen. Ett roligt uppdrag jag hade var för Stockholms Polisrytteri. Då fick jag kolla igenom alla polisryttare som var anställda. Jag träffade samtliga ryttare vid två enskilda bedömningstillfällen, hade två individuella uppföljningar däremellan och fyra tillfällen med avsutten ryttarfys och sitsträning. Att få ha det helhetsupplägget för ryttarna med hästarnas bästa för ögonen var ett gulduppdrag! Jag skulle gärna ha fler sådana!
Carolina Marjakangas jobbar också mycket digitalt. Det är en tjänst som kallas ”Personlig träning online för ryttare”, och tack vare den når hon ut i hela landet.
– Det är en app som jag har själv ”brandat” utifrån en applikation som innehåller personlig träning. Genom den kan jag också följa upp att hemträningen går bra och stämmer av läget en gång i veckan. Det brukar vara cirka femton ryttare som ligger rullande i det. Mina mottagningspatienter erbjuds också detta som ett tillägg. I stället för att pappersträningsprogram i handen, så får man ta del av den här PT-tjänsten.
Den fjärde delen i Carolina Marjakangas företag är att hålla kurser och workshops för ryttare och därigenom sprida kunskapen om hur både hästarnas- och ryttarnas kroppar fungerar.

Vad är det bästa med att driva helt privat utan avtal med regionen?
– Det främsta är att få ge patienterna den tid de behöver. Jag kände mig konstant jagad som anställd i primärvården av att tiderna för nybesök och återbesök var för korta. Nu får jag lägga upp patientarbetet som jag och patienten tycker är optimalt. Om jag till exempel hör att patienten har en lång sjukdomshistoria kan jag boka in ett längre första besök. Jag vill gärna hinna behandla, utvärdera behandling och gå igenom träningsövningar på ett återbesök, det är svårt att hinna med på 20 minuter. Att få lägga upp patientarbetet så är jättehärligt, både jag och patienten blir nöjdare! Sedan är det otroligt roligt att få vara så specialiserad på en sak som jag är på mina ryttare!

Har det varit självklart att driva helt privat?
– Ja. Visst funderade jag en gång på att köpa en etablering i Stockholm, med jag tyckte att det var en för strulig och osäker marknad. Det ger inte heller den frihet med patienterna som jag vill ha. Jag skulle ha fått kompromissa för mycket med mina egna värderingar.
Den enda nackdelen hon ser är att utan avtal med regionen måste man jobba med att marknadsföra sig och nå ut på ett helt annat sätt, då man konkurrerar med regionfinansierad sjukvård som är betydligt billigare för patienten.
Just nu går det lite trögt med marknadsföringen, berättar Carolina Marjakangas. Hon håller på med att skapa en ny hemsida, och har också planer på att starta med nyhetsbrev som kan driva trafik till den när den är klar. Hon går också en kurs för att bli bättre på sociala medier.
– Jag vill lära mig att skapa en relation med potentiella kunder på Instagram. Men den bästa marknadsföringen är den som sprids från mina kunder till andra ryttare som rekommenderar mig för att de själva har fått hjälp. Jag når även ut på de kurser jag håller på ridklubbar och ridskolor. Men jag märker att det är en fördröjning, och att det kan ta 1,5–2 år innan de som gick kursen söker upp mig för individuell hjälp.
Administrationen som företagare är ett annat nödvändigt tråkgöra, skrattar hon.
– Jag tycker inte om bokföring och knappa in siffror och skicka fakturor, det är ju inte därför jag är fysioterapeut. Jag gillar att leka detektiv och förstå orsak och verkan bakom patientens besvär, det är det som driver mig. Mitt engagemang som företagare kommer också ur att jag älskar ridsporten och att jag slipper kompromissa i mitt arbete. Jag kan göra det som behövs för patienten och det ger en stor tillfredsställelse att jobba.

Carolina Marjakangas säljer framför allt paket där det ingår ett visst antal återbesök. Foto: Elite Rider Physio Sweden

Hennes sätt att jobba påverkar också prissättningen. Hon gör sällan en enskild bedömning, utan sätter i stället ihop small-, medium-, och large paket där en första bedömning/analys samt ett visst antal återbesök ingår i priset. Dessa paketpriser ligger från cirka 3000–9000 kronor.
– Jag vill redan från början komma överens om en uppföljning för jag vill jobba långsiktigt i mesta möjliga mån, säger Carolina Marjakangas. Det går självklart att boka enskilda besök men det är mer ovanligt.

 Hur är betalningsviljan hos patienter och kunder?
– Det är sällan någon som backar, men det händer så klart. Men jag tycker att mina priser är rimliga utifrån att patienterna får något unikt. Jag går alltid till botten med deras problem. Jag kan det här området och har specialkunskaper som få kan erbjuda. Det är inte så många fysioterapeuter som är så bra på den här typen av bedömningar och analyser och det gör också att jag har ryttare som reser långa vägar för att komma till mig.
Trots att hon tror på sin affärsidé och har fått en allt större kundkrets bland landets ryttare har det varit tufft att få företaget att växa i lönsamhet, berättar Carolina Marjakangas.
– Jobbet med ryttare är säsongsbetonat. I december är det ingen som har tid att ta tag i sina smärtproblem och under sommarmånadernas semester känner få av sina problem.
Hennes möjlighet att driva verksamheten påverkades också av nedstängningen under pandemin och av två gravideter (där hon kräktes i nio månader) och föräldraledigheterna. Hon har därför inte jobbat heltid i tillräckligt många år för att öka lönsamheten, förklarar Carolina Marjakangas.
– Jag kan absolut ta ut en lön, men den är inte lika stor och stabil som när jag var anställd. Därför har jag valt att ta ett sidouppdrag hos Joint Academy för att stärka upp ekonomin. Men jag tänker fortsätta att sträva på med mitt företag eftersom jag vet att det finns en potential att tjäna bra med pengar. Så här långt tycker jag ändå att fördelarna med att driva eget helt klart överväger att jobba som anställd.

Trots dessa motgångar, vad ser du som din största framgång?
– Jag tycker att det är stor framgång varje gång jag lyckats hjälpa en enskild ryttare att nå bättre resultat och att de fått den hjälp de behövde för att utöva sin sport besvärsfritt. Det var också en stor framgång att få jobba med Stockholms Polisrytteri. Dessutom vände jag motgången under covid till en framgång, eftersom jag skapade online-tjänsten då.

Hur påverkar ryttaren och hästen varandra? Det biomekaniska samspelet analyserar Carolina Marjakangas. Foto: Elite Rider Physio Sweden

Vad har du för målsättning med ditt företag inom fem år?
– Jag skulle vilja jobba med ryttarlandslaget! Medvetenhet ökar hela tiden om hur vi som ryttare kan göra annorlunda och vilken påverkan det också har på hästens hälsa. Det pågår också en debatt inom ridsporten om hur ridningen och tävlingarna påverkar hästens välfärd för ridsporten måste bli bättre på att ta måna om hästens perspektiv. På det här området har jag mycket att erbjuda kunskapsmässigt för att hjälpa ryttare till en mer hästvänlig ridning. Jag hoppas att framtiden ska ge mig fler öppningar så att jag får förmedla den kunskapen.

  • CAROLINA MARJAKANGAS

    Ålder: 38 år Bor: Stångarö gård utanför Nykvarn
    Företag: Elite Rider Physio Sweden, Nykvarn
    Utbildning: Sjukgymnastexamen 2011, Examen i OMT steg II, Vertikal Balanserad Ridning steg I-III samt kurser inom idrottsmedicin, biomekanik, långvarig smärta med mera.
    Tidigare jobb: Sjukgymnast på Medpro Clinic Bålsta vårdcentral och på Aktivera Kiropraktik & Rehab i Danderyd.
    Extraknäck: Joint Academy, fysioterapi online
    Drivit eget sedan: 2016
    Hemsida: howtomove.se (nästa hemsida är under utveckling)
    Facebook: Eliteriderphysio