Skador på det främre korsbandet och meniskerna utgör riskfaktorer för att utveckla stadier av knäartros som kräver total knäplastikoperation. Det visar en stor brittisk fall-kontrollstudie.

I studien har man jämfört oddsen för en total knäplastikoperation hos personer med främre korsbandsskada jämfört med personer utan korsbandsskada. På samma sätt jämfördes personer med dokumenterad meniskskada och personer utan sådan skada. Data hämtades från ett nationellt register som omfattade samtliga totala knäplastiker som registrerats mellan januari 1990 och juli 2011. Resultaten visar att främre korsbandsskador och meniskskador är förenade med sjufaldigt respektive femtonfaldigt ökade odds för knäplastik på grund av artros. Om och hur den tidiga behandlingen av dessa skador påverkar den långsiktiga risken för operationskrävande stadier av knäartros behöver dock utforskas vidare.

Khan T et al. ACL and meniscal injuries increase the risk of primary total knee replacement for osteoarthritis: a matched case-control study using the Clinical Practice Research Datalink (CPRD). Br J Sports Med 2018.

Lisa Herulf Scholander
frilansskribent

Illustration: Colourbox