Dags för lönesamtal. Ska jag begära extra mycket nu när inflationen svischar i väg? Nej, inflationen är inget bra argument i lönesamtalet, säger Fysioterapeuternas förhandlingschef Åsa Forsberg.

Åsa Forsberg, Fysioterapeuternas förhandlingschef. Foto: Agneta Persson

Varför det?
– Det är sällan en bra idé att ta upp ekonomiska skäl i sitt lönesamtal. Lönen ska enligt Fysioterapeuternas lönemodell vara individuell och differentierad och baseras på måluppfyllelse, inte på hur ekonomin ser ut i landet. Att använda inflationen som argument blir därför en svår fajt att vinna. Så lämna den utanför lönesamtalet, det gäller både dig och lönesättande chef.

Hur ska jag tänka då?

– Förbered dig ordentligt med att lyfta fram vad just du har bidragit med för att uppnå de mål som gäller på din arbetsplats, och varför du därför anser att du är värd en viss lön. Slå dig för bröstet och säg ”det här har jag gjort bra!” Vill du bolla lönestatistik eller få råd kring hur du kan tänka kan du alltid gå in på förbundets hemsida och kolla Saco Lönesök eller kontakta oss.

Finns det något annat än högre lön jag kan be om?
– Du kan fundera på om det finns något som kan underlätta för dig i ditt arbete. Som en kurs, eller ändrade arbetstider till exempel. Men det är ju individuellt vad som vore bra för just dig.

Vad gör jag om jag inte får ett lönesamtal?
– Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda lönesamtal. Gör den inte det kan du ringa din närmaste fackliga kontakt som får påpeka för arbetsgivaren att den bryter mot överenskommelsen.