Lois Steen, chefredaktör och ansvarig utgivare Foto: Gustav Gräll

Det här året knockade mig tidigt och jag har inte riktigt hämtat mig än. Pandemin hade precis släppt sitt järngrepp om oss när kriget kom till Europa. Vi fick en ny sorts oro och rädsla att bära på. Sedan kom ännu fler klimatkatastrofer, ett mord i Almedalen, en valrörelse med blottade tänder, elpriser som sköt i höjden, räntor som stack i väg och inflationen som urholkade oss ytterligare. Det är som att min hjärna bara motvilligt vill erkänna att nästan ingenting blev som jag tänkte. I alla fall inte på världsscenen, och i alla fall inte för ekonomin och samhällsklimatet.

Men om jag vänder min blick ifrån de områden där jag inte har någon makt till de områden där jag faktiskt har mandat att förändra blir bilden en annan. Vi har nu fullbordat en årgång av tidningen i sin nya utvecklade form. Redaktionen har, utifrån de ramar och resurser vi har, även snart fullföljt årets uppdrag att bevaka de professionella och fackliga frågor som är viktiga för dig. Dessutom har du som läsare fått möta fler unga fysioterapeuter och fått följa med i fler kollegors arbetsvardag, vilket var ett mål för oss i början av 2022. Vi är också nöjda med att kunna avsluta året med att ta dig med ut i fält till de fysioterapeuter som hjälper anställda inom försvaret att klara sin krävande arbetsmiljö.

Kan det vara så även för dig? Att du kan se tillbaka på det här året med viss tillfredställelse ändå. För även om kriserna har skakat världen, så har du och dina kollegor byggt något hållbart. Tillsammans har ni lagt grunden för nästa generations fysioterapeuter genom att undervisa och handleda, ni har varit med att skapa mer hälsa och livskvalitet genom ert patientarbete, ni har bidragit till ökad vårdkvalitet genom förbättringsarbeten och till fördjupad kunskap genom er forskning. Och ni som har arbetat med att stötta medlemmar fackligt i tuffa situationer har också bidragit till det här viktiga bygget. Liksom ni som varit chefer och ledare under ännu ett utmanande år.

Hoppet är som en långdistanslöpare; uthållig, vältränad och envis. Tack för sträckan du nu fullbordat, för dig själv och för oss alla. Nu vilar vi. Nu firar vi! God jul och Gott nytt år.

Läs decembernumret här!