Maja Nilsson startade ett eget företag sista året på grundutbildningen. Jag gillar frihet och flexibilitet och att själv få bestämma hur jag vill jobba. Med en helt privat klinik kan jag göra min grej fullt ut, säger hon.

En av de tjänster Maja Nilsson erbjuder är mental träning för idrottare. Foto: MyPhysio

TEMA FÖRETAGANDE När kom drömmen om att starta eget?
– Jag kände redan som student att de klassiska fysioterapeutjobben inte lirade med hur jag ville jobba. Det lockade mig inte att arbeta på bestämda tider 40 timmar i veckan. Sista året på grundutbildningen hörde jag en föreläsning av en fysioterapeut på som var egenföretagare helt privat. Det blev en ögonöppnare att man kunde jobba på ett sätt som tilltalar mig.
Därefter gick det fort med att starta ett, för hon fick ett vikariat på en etablering och behövde därför ha en egen firma.
– Jag startade företaget ett halvår innan jag tog examen. Det var ett privat ställe med gym och fysioterapeuter på plats, och jag jobbade där ett år ungefär. Mina kursare tyckte att jag var helgalen som inte tog en anställning. Men det funkade bra genom att jag började på vikariat och genom att jag hade andra fysioterapeuter omkring mig. Annars hade det varit för stort med patientansvaret direkt efter skolan. Dessutom gick jag flera utbildningar samtidigt som jag pluggade, och gjorde allt som jag kunde för att preppa mig själv.
När vikariatet tog slut fortsatte Maja Nilsson helhjärtat med sitt eget privata företag MyPhysio AB. Hon hyrde in sig på Rocklunda, en av Skandinaviens största idrottsanläggningar en bit utanför Västerås city, där det fanns massörer och personliga tränare hon kunde dela lokal med.
– Till en början jobbade jag en hel del som cross fit-tränare och massör och lite mindre med fysioterapin, men allt eftersom slussade folk fler patienter och idrottare till mig.

Hon har bytt lokal tre gånger, och det senaste samarbetet har varit med ett större hälsocenter som heter Kopparhälsan. Men snart ska hon flytta tillbaka till Rocklunda igen. Så här sex år efter företagsstarten har hon även två anställda på deltid, en kiropraktor och en fysioterapeut.
– Min företagsfilosofi är att förena friskvård och sjukvård och vara en bro som slussar patienter tillbaka till idrotten. Det är väldigt roligt och vi hjälper idrottare både i Västerås, nationellt och internationellt och de sysslar med allt från styrkelyft, gymnastik till basket och fotboll.
De tar också emot en del försäkringspatienter, och då kan det handla om vilka muskel- och ledbesvär som helst. Men den klassiska klienten inom fysioterapin är en motionär som har höga ambitioner och krav på sin kropp, berättar Maja Nilsson. Men de jobbar också med den högsta eliten.
– Och händer det något under en match eller tävling går det att få direktkontakt i den app vi har för att kommunicera med våra patienter.
Målet, oavsett på vilken nivå man idrottar, är optimera prestation och välmående under hela idrottskarriären. Därför har Maja Nilsson byggt på med kunskaper inom mental träning.
– Mental träning kan hjälpa idrottare som är skadade vilket är jättevärdefullt. Det kan handla om hur man klara att behålla motivationen genom rehabiliteringen och hur man hanterar att inte vara med och missa sina mål. Allt tufft som händer i huvudet. Det kan också handla om med rädsla för att äta eller om prestationsångest, en vilja öka sin prestation och inte drabbas av nervositet när man ska tävla. Det är tyvärr många idrottare som mår dåligt och vi har verktyg som kan hjälpa dem. Det går att prestera bra och må bra samtidigt.

Kommer ditt engagemang för den mentala biten från egna erfarenheter?
– Ja, jag tycker att den helhetsbilden saknades när jag var en ung dansare och gymnast och blev skadad. Jag fick min första skada som tioåring och den förföljde mig hela min sportsliga karriär. Dessutom hade jag mycket prestationsångest och förstod inte varför jag inte fick fram det jag ville på tävling när det gick hur bra som helst under träningen. Det borde vara självklart med tillgång till mentala tränare i alla idrotter. Med mitt företag tar jag hand om den kunskapslucka som fanns när jag växte upp.

Jag kände redan som student att de klassiska fysioterapeutjobben inte lirade med hur jag ville jobba, säger Maja Nilsson, chef på MyPhysio AB i Västerås. Foto: Folgerophotography

Vad är det bästa med att driva helt privat utan avtal med regionen?
– Jag gillar frihet och flexibilitet och att själv få bestämma när och hur jag vill jobba. Det har aldrig varit aktuell för mig att köpa en etablering och jag kan jämföra eftersom jag vikarierat på en. Det är svårare med en etablering då det blir mer styrt mot enbart fysioterapi. Med helt privat klinik kan jag göra min grej fullt ut och arbeta med olika saker.

Finns det några nackdelar?
– En sak som är en stor utmaning, är att det finns fördomar om oss som driver privat privat, säger Maja NIlsson. Det har gått bra att få idrottsmedicinska samarbeten med privata ortopedkliniker, men när vi försökt få till samarbeten med vårdgivare som arbetar med kvinnohälsa i den klassiska vården, har det varit jättesvårt. ”Nej, vi vill inte samarbeta, för det känns fel att driva pengar ur utsatta patientgrupper.” Sådana tokigheter har jag fått höra. Om vi skulle vilja suga ut pengar ur folk skulle vi bli genomskådade direkt. Men vi behöver kunna leva på företaget, och våra priser är humana. Vår tjänst har samma värde som en fysioterapeut på en etablering.
En annan utmaning har varit att hitta deltidpersonal som fysioterapeuter, berättar Maja Nilsson.
– Jag har haft flera intresserade fysioterapeuter, men det har funnits ett motstånd från arbetsgivarna inom regionen. De får inte jobba på deltid för att regionen ser det som en konkurrens. Men vi riktar oss inte ens till samma typer av patienter, eftersom det handlat om kollegor som haft en deltidstjänst inom slutenvården på sjukhuset. Det här hänt flera gånger. Det är bara fördomar som gör att regionen inte tillåter det.

Hur är betalningsviljan hos kunderna?
– I början var det jobbigt att ta fullt betalt, men jag har försökt ligga rätt redan från början. Jag har räknat ut vad tjänsten är värd genom att plussa ihop vad hade jag fått för ersättning från patient och region om jag varit på en etablering. Jag har alltid utgått från. Och det har aldrig varit några krusiduller och krångel från klienter. De vet att de betalar fullt pris hos oss.
Det var i stället Maja Nilsson själv som höll sig tillbaka.
–  Precis när jag startade tänkte jag, ”den här patienten skulle behöva komma tillbaka nästa vecka, men den ska inte behöva betala, det blir för dyrt”. Men så kunde jag inte hålla på. Patienterna kommer mer än gärna tillbaka. Har någon lite mer begränsad ekonomi lägger vi bara upp besöken glesare.
Visst är hon mer bekväm idag med att ta betalt, men hon konstaterar också att det blir enklare när fler fysioterapeuter jobbar helt privat och har en högre patientavgift.
– Förut var patienter mer okej med att naprapater och kiropraktorer tog betalt för vad det verkligen kostar, men tyckte det var konstigt när en fysioterapeut gjorde det. Men i och med att vi blivit fler helt privata fysioterapeuter så börjar folk bli vana vid det. Hälsa kostar ju pengar, man betalar för personliga tränare och sin gymavgift. De flesta betalar för att må bra, och vi är en del av de må bra-tjänsterna.

Maja Nilsson har knutit kontakter med olika idrottsklubbar i Västerås. Foto: Lina Johansson

Hur jobbar du med att marknadsföra företaget?
– Genom Instagram får vi jättemånga nya kunder, det är den största kanalen för vår marknadsföring. Jag som chef som lägger ut det mesta men jag försöker få mina anställda att synas och involveras också. Våra sociala medier är jätteviktiga för oss för genom dem skapar vi relationer med patienterna. Där ser de vad vi gör, vilka vi är och lär känna oss. Dessutom gör vår klinikhund gör succé!
En annan viktig PR är den som går från mun till mun, säger hon, som när en nöjd kund tar dit sin mamma eller kompis. Maja Nilsson knyter också kontakter med idrottsklubbar och andra sammanhang där det finns många idrottare.

Hur har lönsamheten varit?
– De största intäkterna kommer från fysioterapi och kiropraktik. Jag kan ta ut en skälig lön, jag kan ha semester när jag vill och jag behöver inte jobba ihjäl mig.
Maja Nilsson säger att hon kan ta ut en lön som ligger i linje med en medellön för en anställd inom regionen. Hon har också kunnat höja sin lön för varje år. Och ibland kan hon ta ut en vinst.
– Men jag ska inte sticka under stol med att jag tjänade bättre när jag vikarierade på etablering. Det viktigaste för mig är inte att tjäna storkosing. Friheten att forma företaget som jag vill är så mycket värd!

Nu ska du bli mamma. Hur planerar man inför att vara föräldraledig som företagare?
– Ja, jag har precis gått över till havandeskapspenning, det har blivit för tungt för kroppen att jobba. Men det har varit en hel del förberedelser innan jag gjorde det. Jag har tagit råd om ekonomin från min redovisningskonsult och jag har också haft kontakter med fysioterapeuter som blivit mammor men jobbat med etableringar. Det är svårt att veta om man gör allt exakt rätt. Men jag har i alla fall en plan, och eftersom jag har anställda behöver jag inte stänga ned företaget. Jag tänker också fortsätta jobba digitalt fram till förlossningen och några månader efter den är tanken att jag ska jobba någon dag i veckan. Men allt beror ju på vad vi får för bebis.

Unga fysioterapeuter vänder sig till dig för att få råd om hur man gör när man startar helt privat företag. Vilka är de vanligaste frågorna?
– ”Hur börjar jag? Hur vågar jag? Hur får man kunder?”  Och det finns inget enkelt svar på de frågorna. Men jag brukar säga att det är bara att börja. Om du har en idé du tror på, fortsätt att tro på den hela vägen. Du vet inget innan du har testat. Det är också bra att ha ett sparkapital, så att man har något att luta sig mot om man har en sämre månad. Det kan också vara bra att inte säga upp sig direkt från sitt jobb utan kanske jobba deltid eller ta jobb i en butik bara för att få lite lön. Ett annat tips att börja ha sin klinik på ett gym för där får du ett naturligt patientflöde.

På sikt skulle Maja Nilsson vilja skapa ett mini-Bosön. Foto: Folgerophotography

Har du fler råd till kollegor som vill starta eget?
– Att man hittar en lucka där man erbjuder något som andra inte gör i sin stad eller i ett område. ”Här kan jag fylla en funktion, här saknas det något!”  När du får en sådan idé är du skyldig dig själv att faktiskt försöka, annars kommer du alltid grubbla, säger Maja Nilsson.
Ett annat råd hon ger är att be om hjälp och omringa sig med kunniga personer.
– Jag har tagit råd av en person som visste hur man gör en hemsida och en annan person har hjälpt mig med ekonomin. Det är inte alltid man behöver köpa in tjänster, det enda som kan behövas är en knuff i rätt riktning, någon att hålla i handen när man ska göra saker som känns läskiga. Våga tro på din affärsidé och ha med bra människor på den resan. Livet är för kort för att inte våga! Det värsta som kan hända är att du får stänga ned, men då har du i alla fall provat.

Vad har du för målsättning med ditt företag inom fem år?
– Bosöns idrottscentrum utanför Stockholm är ett häftigt ställe, och jag skulle vilja skapa en miniversion av det i Västerås där vi kan göra tester och andra saker. Det finns alla möjligheter att det skulle kunna funka här, eftersom det finns så mycket idrott här i stan. Det är drömmen, att på sikt att kunna öppna ett mini-Bosön!

  • MAJA NILSSON

    Ålder: 30 år
    Företag: MyPhysio AB, Västerås
    Utbildning: Fysioterapeutexamen 2018, Certified Sports Physiotherapist, kurser i mental träning för idrottare, idrottsmedicin, ortopedisk manuell terapi, kvinnors hälsa med mera.
    Tidigare arbete: Vikarierat på en etablering på en privat klinik i Västerås.
    Drivit eget sedan: 2018
    Webbsida: myphysio.se
    Instagram: instagram.com/_myphysio/