Höjd medlemsavgift, fler AID-koder och bättre utbildning till regionalt förhandlingsansvariga. Det är några av ämnena som behandlades på Fysioterapeuternas kongress – där debatten stundtals hettade till.

71 kongressombud fattade beslut om förbundets riktning kommande fyra år. Foto: Agneta Persson

Totalt fanns det 59 förslag från medlemmar och förbundsstyrelsen, FS, för ombuden att ta ställning till. Flera klubbades igenom utan några större invändningar. Som till exempel att förbundet ska satsa på medlemsrekrytering, driva frågor om en mer hållbar arbetsmiljö och att fackets lokala närvaro ska öka genom fler arbetsplatsombud. Även förslaget att höja medlemsavgiften till 310 kronor gick igenom, och FS fick mandat att ytterligare reglera avgiften vid behov. Kongressen gav också grönt ljus till att ta fram förslag på en ny slagkraftig vision för förbundet. Det blev även ja till att utreda frågan om en arbetstidsförkortning. Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse accepterades också. Därmed sitter Cecilia Winberg kvar som ordförande i ytterligare fyra år. Sofia Stridsman, före detta ordförande i distrikt Västerbotten, valdes till ny vice ordförande.

Däremot sa kongressen nej till en särskild sektion för obesitas med motiveringen att det är en fråga som angår alla sektioner. Även förslaget om att inrätta ett särskilt pris till Årets fackligt förtroendevalda fick nej. Förslaget om bättre användarstöd till medlemmar som vill bli egna företagare fick också avslag.
– Jag tror att vi genom att bli bättre på att visa vilka fördelar man som företagare har av att gå med i facket kan få ännu fler medlemmar, argumenterade Ann-Mari Lidström, ordförande i Stockholms privata fysioterapeuter.
Cecilia Winberg svarade att företagarfrågor självklart är viktiga och att förbundsstyrelsen kommer att fortsätta arbeta med dem.
– Men exakt hur är något som nya FS behöver titta på.

Anna Österblad.

Förslaget om att Fysioterapeuterna ska driva frågan om fler AID-koder väckte en del diskussion. Förbundsstyrelsen skrev visserligen under på vikten av fler koder, men menade att det redan ingår i ett större arbete med professionens löner och därför inte behöver en särskild formulering. Anna Österblad, regionalt förhandlingsansvarig i distrikt Skåne, höll inte med.
– Det krävs ett aktivt påverkansarbete kring just det här som är riktat mot SKR, sa hon. Utan det når vi aldrig någon framgång i det lokala arbetet.
Kongressen höll med henne och beslutade därför att förbundsstyrelsen ska driva frågan.
Även förslaget om att Fysioterapeuterna ska jobba för att alla kommuner i landet ska ha tillgång till fysioterapeutisk kompetens kopplat till elevhälsoteamen fick ja – mot förbundsstyrelsens vilja. Att belysa vikten av fysioterapeuter i skolan är ett arbete som redan pågår, menade FS.

Några motioner efterlyste bättre facklig kunskap hos förbundsstyrelsen. Bland annat fanns ett förslag om att ta fram en utbildningsplan som garanterar att alla i FS har goda kunskaper i sådant som arbetsrätt, arbetsmiljölagstiftning och avtal.
– Vi är flera erfarna förhandlare som ser att kunskapen behöver säkras, sa Kajsa Hedin, regionalt förhandlingsansvarig i distrikt Västerbotten.
– Det blir befängt om vi ska detaljstyra förbundsstyrelsens utbildning, ansåg Sebastian Buck från distrikt Östergötland.
Cecilia Winberg svarade att kongressen inte ska tro att den väljer en förbundsstyrelse som inte utbildar sig för uppdraget.
– Vi kommer redan på det första styrelsemötet i februari påbörja utbildningen av nya FS så att vi har goda samlade kunskaper att leda förbundet i den riktning som beslutas här i dag, sa hon.

Kajsa Hedin.

Någon särskild utbildningsplan för förbundsstyrelsen sa kongressen inte ja till. Däremot gick ombuden emot FS i förslaget om att inrätta en särskilt omfattande utbildning för nya regionalt förhandlingsansvariga.
– Ett utökat stöd och en gedigen introduktion är helt avgörande för att folk ska vilja ta på sig detta fackliga uppdrag, sa Anna Österblad.
FS svarade att fler och fördjupade utbildningar är på gång, men att alla förtroendevalda har behov av dessa.
– Alla är lika viktiga och vi kan inte isolera en särskild roll, sa avgående FS-ledamoten Mikael Hjerne.
– Givetvis är alla viktiga, svarade Thomas Airio, regionalt förhandlingsansvarig i distrikt Stockholm. Men det finns ändå en nivåskillnad.
– Ni säger att alla är viktiga och ska ha utbildning, sa Kajsa Hedin. Men jag känner mig sorgsen över att ni inte uppfattar att det är skillnad på ett lokalt arbetsplatsombud och en regionalt förhandlingsansvarig på högre nivå.
Kongressen höll med om behovet och gav därmed FS i uppdrag att ta fram den föreslagna utbildningen.

Kongressen klubbade också igenom en uppdaterad version av förbundets etiska regler. Läs mer om dem HÄR.