Jag älskar tystnad. Tystnaden efter sista tonen i ett klassiskt stycke. Tystnaden när jag vaknar tidigt en morgon och staden sover. Den koncentrerade tystnaden när hjärnan är fokuserad på en uppgift. Den inre tystnaden under cykelturen, när stressen sakta silas ur kroppen efter en arbetsdag. Jag behöver tystnader. De som ger kraft, klarhet och lugn.

Men det finns andra tystnader. Munkavle-tystnaden. Låtsas- som-inget-hänt-tystnaden. Bit-ihop-tystnaden. Det-är-ingen-idé-tystnaden. Skam-tystnaden. Konflikträdsla-tystnaden. Ta-inte-plats-tystnaden. De är inte lika energirika och hälsosamma. Tvärtom. Dessa tystnader gör att människor, arbetsplatser och samhällen dräneras på vitalitet och växtkraft; sin potential till utveckling och förnyelse.

En som vågat bryta tystnader kring kvinnors underlivsskador är Mia Fernando. Vi mötte henne kort i förra numret då hon fått utmärkelsen Årets fysioterapeut. I detta berättar hon om bakgrunden till sitt starka engagemang för bättre vård i samband med graviditet och förlossning. Den egna blygheten stoppar henne inte från att uttrycka konstruktiv och kunnig vrede över att kvinnor med svåra förlossningsskador lämnats att bara knipa sin käft och sin bäckenbotten.

En som tycker att det är för tyst inom yrkeskåren är Charlotte Chruzander, hälso- och sjukvårdsstrateg på Fysioterapeuterna och projektledare för Fysioterapi 2017. Inför fysioterapins största konferens uppmanar hon alla kollegor som deltar att uttrycka sin åsikt och att ställa fler kritiska frågor. Utan en levande debatt stannar förbättringsarbetet inom fysioterapin upp, anser hon.

Bristen på yrkesdebatt syns även i tidningen Fysioterapi. På senare år har inflödet av debattartiklar och insändare från våra läsare sinat, vilket gör att tidningen ofta trycks utan debattsidor. Du vet förmodligen vad du tycker i olika frågor som engagerar dig. Nästa steg är att våga uttrycka dina åsikter och argument offentligt. Ditt perspektiv, din kunskap och dina erfarenheter kan vitalisera och förnya fysioterapin.
Välkommen med ditt viktiga bidrag!

Ditt perspektiv, din kunskap och dina erfarenheter kan vitalisera och förnya fysioterapin.