Privatpraktikern Eva Ekesbo har under 23 år kombinerat klinisk fysioterapi och företagshälsovård i sitt företag. Det har gett henne stor yrkesmässig tillfredställelse och varit mycket lönsamt ekonomiskt, berättar hon.

Att driva ett helt privat företag som sjukgymnast var unikt när Eva Ekesbo startade upp 2002. Foto: Sanna Alinder
TEMA FÖRETAGANDE När kom drömmen om att starta ett företag?
– Det var efter 16 år i yrket, berättar Eva Ekesbo. Jag jobbade som distriktsjukgymnast inom landstinget, men trivdes inte. Det fanns inga karriärvägar och inget sätt att få en högre lön. Jag var i 40-årsåldern och såg ingen framtid där. Den kompetens jag besatt värdesattes inte heller, för jag var ju ”bara” en distriktssjukgymnast i Eslöv. Även om jag snabbt kunde diagnosticera ett diskbråck skulle patienter ändå åka till specialister i Lund för att få det bekräftat. ”Vad gör jag här?” tänkte jag. ”Hur mycket utbildning och erfarenhet jag än har, är mitt ord inget värt.” Så jag ville inte vara kvar.
År 2002, när Eva Ekesbo bestämde sig för att starta eget, kunde man inte köpa en etablering. Därför startade hon ett helt privat företag, utan avtal med landstinget.
– Att jobba helt privat som sjukgymnast, det existerade inte på den tiden. Jag bodde i Lund, så jag startade där, men eftersom jag aldrig jobbat Lund hade jag inga gamla patienter som kunde komma till mig. Jag startade från noll. Det gjorde att jag förstod att jag behövde fler ben att stå på än enbart patientarbete, berättar Eva Ekesbo.
För att kunna sälja fler tjänster utbildade hon sig till ergonom och hon gick också kurser i stresshantering och lärde sig att göra hälsoprofilbedömningar.
– Det fanns en boom på det området då och jag fick in en fot på flera företag och jobbade mycket med hälsokontroller. Jag var tidig med det.
Det som också var bra för affärerna var att hon fått tag i en lokal i Ideon, Sveriges första sciencepark.
– Det var lätt att sälja in mina tjänster till de företag som fanns i området. Det gick bra direkt och företagen växte och då fick jag fler anställda att ta hand om. Så småningom blev jag också känd för att kunna lösa nack- och ryggproblem. Ryktet spreds ”gå till Eva så blir du hjälpt”. Anledningen att jag utmärkte mig var också att jag var den enda i Lund som hade MDT-examen.
Eva Ekesbo började med att skapa ett handelsbolag, Mobilis, men efter sex år hade företaget vuxit så mycket att det var mer fördelaktigt med ett aktiebolag och då bildade hon Betahälsan AB.
– När jag sålde in hälsoprofilbedömningar kände jag att jag behövde tillgång till andra professioner. Så jag började hyra in läkare, sjuksköterskor, beteendevetare och samtalsterapeuter som konsulter och så småningom växte det till en företagshälsovård.
År 2019 flyttade hon företaget tvärs över gatan till Medicon Village i Lund, som är inriktad på Life Science. Det blev en boost för affärerna, berättar Eva Ekesbo.
– Deras vision var en bättre hälsa och ett bättre liv och när de byggde sin huvudbyggnad ville de ha med sig ett hälsoföretag. ”Du ska vara här nu”. Sedan dess har företagshälsovården i mitt företag kunnat växa för vi fick bättre och större lokaler.
Ergonomin är en viktig del i Eva Ekesbos företag. I klinikens väntrum finns därför en ergonomiutställning där patienterna kan lära sig om mer skonsam belastning i vardagen.
– Redan som anställd på vårdcentralen kände jag att det inte gick att komma längre i smärtrehabiliteringen om man stannade inom behandlingsrummets väggar. Det är så tillfredställande att få komma till arbetsplatserna och kunna ta tag i den provokationsfaktor som driver patientens problem. Genom mitt företag kan jag möte patienten på mottagningen och sedan säga ”på onsdag kommer jag till ditt jobb”. Det är ofta den kombinationen som löser smärtproblemet.
Hon trivs också med omväxlingen som företagandet ger.
– Jag älskar att ha patienter, men jag skulle inte stå ut med att ha det hela tiden måndag till fredag. I och med företaget har jag många andra uppgifter. De flesta fysioterapeuter ser bara väggarna i behandlingsrummet och gymmet på mottagningen. Vi kan göra ännu mer skillnad om vi tar oss ut i samhället.
I och med att hon rör sig inom företagshälsovården har Eva Ekesbo under de senaste åren sett hur hälsoutvecklare tar sig an områden som hon tycker borde varit fysioterapeuters.
– Vi har medicinska kunskaper som hälsocoacher och hälsovetare saknar. Här finns ett utrymme för fler fysioterapeuter att arbeta med fokus på arbetshälsa. Många jobbar mot idrottsmedicin fast samhället skriker på hjälp med de här belastningsutlösta smärtproblemen som många är sjukskrivna för.
Själv brinner hon särskilt för att hjälpa personer som har problem med nacke, axlar och musarm av den alltmer intensiva datoranvändningen.
– En brist inom företagshälsovården i dag är att man nästan enbart snackar om organisatorisk- och psykosocial hälsa med folk som har gått in i väggen. Men samtidigt har majoriteten också en fysisk ohälsa, till exempel ont i nacken och ryggen. Så när de sjukskrivna har kunnat gå till mig, samtidigt som de får samtalsterapi av andra, så går det fortare att bli bra.

I klinikens väntrum finns därför en ergonomiutställning där patienterna kan lära sig om mer skonsam belastning i vardagen. Foto: Karin Sörenfors
Vad är det bästa med att driva helt privat utan avtal med regionen?
– Att jag slipper förhålla mig till direktiv eller beslut från regionen., Jag kan göra vad jag vill om jag håller mig inom det som min legitimation kräver. Jag behöver inte fråga någon om lov.
Så när det gick att köpa en etablering igen, då var hon inte intresserad av att gå in i ”den fållan”, säger hon.
– Det var så stolpigt, de krävde att jag skulle jobba heltid enbart med fysioterapi. Varför ska man inte kunna kombinera det med något annat? Nej, det var inget för mig.
Finns det några nackdelar med att vara helt privat?
– Jag tycker inte det. Men det är klart att om jag hade haft en etablering, då skulle jag kanske haft folk på kö till mottagningen för att patientavgiften skulle vara lägre och jag skulle också kunna ta emot de med frikort. Det är den enda lilla nackdelen. Ibland kan någon patient efter två besök säga, ”nu har jag inte råd att gå till dig mer”.
I ett sådant läge brukar hon hänvisa patienten till en fysioterapeut som jobbar på nationella taxan som hyr ett mottagningsrum i Betahälsans lokaler.
– Det är en väldigt lyckad kombo faktiskt. Tack vare det samarbetet kan jag hänvisa till taxesjukgymnasten i mottagningsrummet intill mig, där ett besök bara kostar 200 kronor i stället för 695. Och själv får jag ofta rygg- och nackpatienter hänvisade till mig av henne.
Hur har lönsamheten i företaget varit?
– Mycket bra! Mitt första mål var att tjäna mer än som anställd inom region. Det klarade jag redan första halvåret. Jag har definitiv bättre lönsamhet i företaget, bättre inkomst och bättre pension. Nu börjar den dagen närma sig och när jag tittar på vad jag får i tjänstepension på mina 16 år inom regionen är det bara växelpengar mot vad jag har tjänat in under 23 år som företagare. Inkomstmässigt har mitt privata företag varit en stor hit.
Vilka är de mest lönsamma delarna av verksamheten?
– Intäkterna kommer till 60 procent från fysioterapi och resten från företagshälsovård. Att jag har bra intäkter på mottagningen beror på att jag redan tidigt fick goda kontakter med olika försäkringsbolag. Jag har två typer av patienter, de som kommer på sin sjukvårdsförsäkring och de som betalar helt själva. De betalar 695 kronor för 30 minuter, det är rätt billigt men jag har inte velat passera 700 kronors gränsen. Jag kan ligga kvar där tack vare försäkringspatienterna.
Hur blir man bra på att ta betalt?
– Att ta betalt för sin tjänst är att värdera sin egen kompetens. En jurist kan ta 4000 kr i timmen för att hjälpa dig juridiskt medan vi tar 700 kr i halvtimme för att hjälpa folk fysiskt. Vi borde kunna ta ännu mer för att avhjälpa ett fysiskt problem. Jag upplever att fysioterapeuter har ganska dåligt självförtroende utåt sett. Priset indikerar kvalité också, säger Eva Ekesbo och fortsätter:
– Om man ska köpa vad som helst, en hudkräm till exempel. Då köper du kanske inte den billigaste utan den medeldyra eller den dyraste för att du tänker att då får du något som är särskilt bra. Tar vi inte ordentligt betalt sänker vi upplevelsen hos patienten att de köpt något av värde.

Att fysioterapeuter behöver bli bättre på att ta betalt, det tyckte Eva Ekesbo redan för 12 år sedan när hon blev intervjuad i Fysioterapi nr 5, 2013. Foto: Christian Andersson
Hon har varit frustrerad i många år över hur lågt fysioterapeuters tjänsters värdesätts.
– Har man jobbat 40 år som fysioterapeut så är man ju duktig på att ställa diagnos. Ändå är det så att en läkare som träffar patienten 10 minuter får dubbelt så mycket betalt och ofta märks det att de har ställt fel diagnos, för att de inte kan bedöma led- och muskelproblem lika bra som vi. Så de får mycket mer betalt för att ställa fel diagnos och jag får hälften så mycket för att ge rätt diagnos. Det går inte ihop!
Hon har också en till intäktskälla som återförsäljare för ergonomiska hjälpmedel och andra produkter.
– Jag säljer till exempel svankstöd och rygg- och nackstöd. Jag rekommenderar patienterna att köpa dem utifrån att de kan förebygga att nya problem uppstår. Som fysioterapeuter ska vi såklart inte pracka på folk verkningslösa skitgrejer, men det vi har klinisk erfarenhet av att det fungerar det ska vi hjälpa dem med. Det är inte fult att sälja tjänster eller produkter som är bra för individen. Det handlar om ens vilja att hjälpa patienter och det är motiverbara utgifter. Det är också bättre att de köper något av oss än att de beställer något verkningslöst på nätet.
Hur jobbar du med marknadsföring?
– När det gäller företagshälsovården måste man vara aktiv och sälja in sin kompetens. Det som gett bäst resultat när det gäller att locka nya kunder har varit att sökoptimera företagets hemsida. Där har vi tryckt mycket på ergonomi där vi är experter. Genom webben får vi kunder som hittat oss för att de googlat, kunder som vi själva inte behövt jaga.
För 20 år sedan räckte det att ringa runt till de olika företagen i området för att få nya uppdrag, berättar hon.
– Det fanns många start-ups som det gick bra för, de växte och fick fler anställda som behövde vår hjälp. Nu är det mycket tuffare konkurrens.
Sociala medier har ”aldrig varit en favoritsyssla” för Eva Ekesbo, mest på grund av tidsbrist, men också för att hon inte vill vara digital när hon är ledig.
– Som företagare behöver man ju också måna om sin egen hälsa.

Att flytta till Medicon village blev en boost för affärerna säger Eva Ekesbo. Foto: Daniel Gustafsson
Vilket råd skulle du ge till unga fysioterapeuter som skulle vilja starta helt privat företag?
– Jag tänker att för att kunna starta företag behöver man ha en professionell grundkompetens att vila på, därför skulle jag inte råda någon att starta som nyexad. För mig var det tryggt att stå på en bra kompetens inom rörelseapparaten och att jag kände till hur vårdens system funkade.
Hon tipsar också om att ta hjälp av kommunens nyföretagarstöd.
– I början fick jag väldigt bra hjälp av Nyföretagarcentrum och blev inbjuden till utbildningar och fick tips om marknadsföring och andra event. Den hjälpen finns ju på flera orter. Det var coolt att få träffa folk som drev företag på andra områden och slippa vara insnöad i vården. Det fanns också nätverk för kvinnliga företagare. Det var mycket stimulerande!
Vad har du för målsättning med ditt företag framöver?
– Jag vill att mitt företag ska leva vidare, så på sikt ska jag sälja det. Men samtidigt vill jag fortsätta jobba. I pensionsåldern har man ju ett helt yrkesliv i händerna. Då är det synd att bara sluta. Men jag vill inte jobba lika mycket, kanske ett par dagar i veckan eftersom folk fortfarande efterfrågar min kompetens, säger Eva Ekesbo.
Ett annat starkt skäl till att hon vill att företaget ska leva vidare är att hon har anställda.
– Det är en av dem mest tillfredsställande sakerna med mitt yrkesliv – att jag har skapat arbetstillfällen och försörjning för flera andra människor utan att belasta samhällets skattemedel med en enda krona!
Lois Steen
lois.steen@fysioterapeuterna.se