Ett lönepåslag på 4 000 kronor. Det kan flera fysioterapeuter med specialistutbildning i Region Östergötland räkna med. Pengarna är inte kopplade till tjänsteform.

Påslaget är inte kopplat till specialisttjänst. Foto: Colourbox

I flera år har Mikael Hjerne och Albert de Haan, ordförande respektive förhandlingsrådsledamot i Fysioterapeuternas distrikt Östergötland, argumenterat för att likvärdiga villkor ska gälla för alla anställda inom regionen.
– Sjuksköterskor som specialistutbildat sig får automatiskt 4 000 i lönepåslag, säger Mikael Hjerne. Men fysioterapeuter har inte haft några fasta påslag.

Nu har fyra närsjukvårdsenheter i regionen bestämt att även fysioterapeuter med godkänd specialistutbildning ska ha 4 000 kronor mer i lön – förutsatt att specialistutbildningen är en del i den individuella utvecklingsplanen som man kommit överens om med sin chef. Pengarna betalas ut oavsett om man har en specialisttjänst eller inte.
– Egentligen vill vi värdera vår specialistkompetens ännu högre, men det här är ett steg i rätt riktning, säger Mikael Hjerne. Det visar att man tycker att det behövs specialister även om man inte har en specialisttjänst. Vi ser det som en framgång, och är helt klart resultatet av den dialog som jag och Albert länge fört med arbetsgivaren.