Äntligen skyddas nu yrkestiteln ”fysioterapeut” även på djursidan. Enligt ett färskt riksdagsbeslut börjar de nya reglerna gälla från 1 september. Det här har vi väntat på i elva år, säger Veterinärmedicinska sektionens ordförande.

Oskyddad titel har gjort det svårt att marknadsföra professionen, säger Veterinärmedicinska sektionens ordförande Ida Brantberg. Foto: Privat
När ”fysioterapeut” blev ny skyddad yrkestitel för sjukgymnaster 2014 utelämnades de som jobbar inom djurens hälso- och sjukvård. Därmed har i princip vem som helst som fram tills nu jobbat med djur kunnat kalla sig för fysioterapeut, vilket ökat risken för att djuret får fel behandling.
– Den djurägare som hittills har anlitat en fysioterapeut har inte vetat om det är en fysioterapeut med yrkeslegitimation eller om det är någon som bara gått en helgutbildning, säger Veterinärmedicinska sektionens ordförande Ida Brantberg.
För de sjukgymnaster som jobbar inom djurens hälso- och sjukvård har den oskyddade titeln dessutom gjort det svårt att marknadsföra professionen, säger Ida Brantberg.
– Eftersom vi jämställts med andra som inte har samma kompetens. Varken djurägare, försäkringsbolag eller andra aktörer inom djursjukhusbranschen har förstått skillnaden mellan oss och andra grupper.
Men nu har alltså riksdagen klubbat igenom att yrkestiteln ”fysioterapeut” ska skyddas även på djursidan, med start från den 1 september 2025.
– Det här har vi väntat på i elva år, säger Ida Brantberg. Det har varit tufft, men nu är vi här och vi är jätteglada! Nu ska vi bara få ut informationen så att alla vet vad som gäller och vad det innebär.
Hon hoppas också att titelskyddet kan underlätta att få till en svensk vidareutbildning som krävs för fysioterapeuter som ska jobba med djur. I dag behöver många skaffa sig rätt kompetens via dyra utbildningar utomlands.
– Vi behöver en långsiktig utbildningslösning i Sverige, och det kanske kan gå bättre nu när vi har den här kvalitetsstämpeln.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se