Efter snart åtta år som förbundsordförande meddelade Stefan Jutterdal i dag att han inte ställer upp för omval för en ytterligare mandatperiod. Det är ett bra läge att sluta när energin fortfarande är på topp, säger han.

Stefan Jutterdal

Stefan Jutterdal ställer inte upp för omval och slutar därmed vid årsskiftet. Foto: Annmargreth Kvarnefors.

Hur har du mognat fram till det här beslutet?
– Det är ett fantastiskt uppdrag att få vara förbundsordförande för ett sådant här lag, men från tidigare ledaruppdrag har jag lärt mig att sex till åtta år är en bra tidsperiod. Då har man gett så mycket man kan av sin energi och kompetens. Vi har under de här åren fått vara med om en fin utveckling i förbundet och det är ett bra läge ett sluta när energin fortfarande är på topp, säger Stefan Jutterdal.
– En annan viktig del i mitt beslut är hjärtstoppet som jag drabbades av. Jag ville verkligen komma tillbaka snabbt och fullfölja mitt uppdrag, vilket jag också gjorde. Det känns väldigt bra. Men det hör till sakens natur i det här ledaruppdraget att man har det med sig hela tiden, i princip dygnet runt, vilket också sliter på en.

Du kliver ordförandeuppdraget vid årsskiftet. Vad kommer du att ägna dig åt därefter?
– Det har jag inte alls klart för mig nu. Dessutom har vi en väldigt viktig del kvar; att genomföra en kongress under dessa speciella omständigheter där vi ska besluta om förbundets inriktning för de kommande fyra åren. Kongressen kommer att vara mitt huvudsakliga fokus det här året ut. Men nu när jag har bestämt mig för att inte ställa upp för omval, ska jag börja fundera på framtiden och i vilka sammanhang jag kan få användning för mina erfarenheter som ledare och coach. Jag har fortfarande lust kvar att bidra till att förbättra hållbar hälsa, och den lusten vill jag kanalisera på något sätt. Det känns spännande att ha en öppen dörr.