De flesta med perifer facialispares tillfrisknar helt och hållet. Under en sektionsutbildning visade specialistfysioterapeut Camilla Ekwall och fysioterapeut Marie Thurfjell hur man behandlar de som inte gör det.

Ögats motorik kan påverkas av en facialispares. Bild: Colourbox

FYSIOTERAPI 2023 När paresen visar sig ska patienten hänvisas till akutvård. Orsaken ska utredas och läkemedelsbehandling ska börja så fort som möjligt. Först därefter är det aktuellt med fysioterapi. Det kom fram under utbildningen som arrangerades av Sektionen för neurologi.
I den första fasen är musklerna i halva ansiktet helt slappa. Här gäller det att utbilda patienten: vad är det som har hänt, vad ska man göra och vad ska man undvika. Det är också viktigt att ta reda på hur personen mår. De sociala följderna av ett asymmetriskt ansikte kan vara svåra att hantera och kräva samtalsstöd.
– Det är väldigt olika hur man ser på det, säger Camilla Ekwall. En del återfår mycket bra funktion men upplever att världen har rasat samman, andra kan tycka ”äsch, jag har lärt mig leva med det här” trots att de har ganska stora nedsättningar.

Ögats motorik kan påverkas av en facialispares. Om det är svårt att blunda helt finns det risk att skräp kommer in i ögat och skadar hornhinnan. Ögondroppar, ögonsalva, tättslutande solglasögon rekommenderas, liksom att med hjälp av fingret sluta ögat då och då. På natten kan man behöva en sovmask, tejp eller fuktkammare.
När det gäller munnens motorik kan patenten behöva prova sig fram till vilka glas och koppar som fungerar att dricka ur – tunna, utsvängda fungerar ofta bättre, eller sugrör. Det kan också vara bra att undvika mat som ris och flingor, som lätt blir kvar i kinden när musklerna arbetar sämre.
Att palpera och massera ansiktet är bra. Ömma punkter mår väl av värmebehandling. När man märker att muskelaktiviteten börjar återkomma, att det till exempel händer något när man drar på munnen, så kan man börja träna musklerna. Men försiktigt, inga överdrivna grimaser. En spegel kan visa när rörelsen blir symmetrisk. I början kan man ta hjälp av handen och hjälpa mungipan upp eller ögonlocket ner.

Efter ett halvår brukar ofta så kallade synkinesier visa sig. De uppstår när facialisnervens grenar läker ihop med varandra. De kan visa sig som att ögat sluts när man ler, eller att halsmuskulaturen spänns. Även tårkörtlar kan påverkas. Ofta ökar också tonusen allmänt, med spända muskler i ansikte och hals.
I det här läget rekommenderas fortsatt försiktig, symmetrisk träning – med fokus på att inte utlösa synkinesierna. Det blir också viktigt att börja töja musklerna. Marie Thurfjell demonstrerar flera övningar:
1. Sätt ena handens fingrar på ögonlocket och dra med andra handen ögonbrynet bort från ögat. Fortsätt runt ögat och dra utåt åt alla håll.
2. Töj ögonbrynet i längdriktningen.
3. Töj halsmuskeln platysma: Pressa ner nyckelbenet med handen. Lateralflektera, extendera och rotera nacken bort från nyckelbenet.
4. Greppa om kinden med motsatt hand, så att tummen är inne i munnen och fingrarna på utsidan. Känn igenom vilka delar av kinden som är ömma. Håll emot med andra handen på utsidan och dra i kinden.
– Det här gör ofta ont för patienten i början, men de brukar säga att det ”gör skönt ont”, säger Marie Thurfjell.

  • Att göra och inte göra vid perifer facialispares

    Ja, det här går bra:
    • Palpering
    • Massage
    • Värmebehandling
    • Försiktig träning (undvik att utlösa synkinesier)
    • Töjning (när tonusökning har uppstått)

    Nej, avstå från detta:
    • Tuggummi
    • Kylbehandling
    • Elstimulering
    • Motståndsträning
    • Akupunktur

Annika Olsson
frilansskribent