I Norge strejkar just nu 22 500 kommunanställda för högre löner. Omkring 400 av dem är fysioterapeuter. ”Om fysioterapeutyrket ska fortsätta vara attraktivt även i kommunerna måste lönen upp”, säger en av de strejkande.

Fysioterapeuten Halgeir Tjøstolvsen strejkar för högre lön. Här tillsammans med strejkkollegor. Foto: Skärmdump med tillåtelse från fysioterapeuten.no

Det var den 27 maj som förhandlingarna mellan centralorganisationerna Unio, som organiserar kommunanställda, och kommunernas arbetsgivarorganisation KS, bröt samman. Arbetsgivarens bud på 2,8 procent är för lite, menar Unio. Just nu är drygt 22 500 anställda inom förskola, skola, vård, bibliotek och andra offentliga verksamheter i Norge uttagna i strejk. Omkring 400 är fysioterapeuter.
– Vi tjänar för lite och ligger långt efter andra som arbetar privat och har verksamhetsbidrag. Om fysioterapeutyrket ska fortsätta vara attraktivt även i kommunerna måste lönen upp, säger fysioterapeuten Halgeir Tjøstolvsen till norska facktidningen Fysioterapeuten.
Halgeir Tjøstolvsen är specialistfysioterapeut inom cancervård och tjänar efter tolv år i yrket 500 000 norska kronor om året, inklusive specialisttillägg. En låg lön i norska mått.
– När jag skulle köpa hus för några år sedan var jag tvungen att få hjälp från andra för att få ett lån. Min lön var inte tillräcklig, säger han till tidningen.

Läs mer om strejken i Norge HÄR.