Högintensiv gångträning ger bättre och snabbare resultat än traditionell behandling efter stroke. Det visar en norsk studie som presenterades – och prisades – på världskongressen för fysioterapeuter.

Patienterna fick bland annat högintensiv gångträning på löpband. Foto: Colourbox

I studien, som publicerades i tidskriften STROKE i januari 2020, deltog 110 patienter med nedsatt gångförmåga efter stroke. 56 patienter fick traditionell rehabilitering med balansträning, gångträning och statiska balansövningar. 54 patienter fick endast högintensiv gångträning på löpband, golv och i trappa. Detta gav inte bara snabbare bättre gångstabilitet utan förbättrade även balans och styrka. Studiens resultat bör få fysioterapeuter att fundera på att ändra sina behandlingsrutiner, säger specialistfysioterapeuten Elisabeth Bø i den norska facktidskriften Fysioterapeuten.
– Vi borde bli bättre på att ställa frågor om våra egna metoder och mäta våra egna resultat, utmana oss själva och vara villiga att göra förändringar när forskningen visar att det är till det bättre.

På världsorganisationen World Physiotherapys digitala kongress i april belönades presentationen med utmärkelsen”World Physiotherapy outstanding platform presentation award, Europe region”. Mer om kongressen på på världsorganisationens hemsida.