Den 1 januari 2022 blir Mälardalens högskola, MDH, universitet. Det innebär bland annat 130 miljoner kronor mer till forskning. Anne Söderlund, professor i fysioterapi, är mycket nöjd.

Fysioterapiprofessor Anne Söderlund har länge velat att högskolan ska omvandlas till universitet. Foto: Johannes Ollson

Vad säger du om att MDH blir universitet?
– Jag är superglad för detta! Vi har länge jobbat med den här frågan, så det känns himla kul! Det har jättestor betydelse för våra regioner Sörmland och Västmanland. Företagen här har varit väldigt aktiva i att promota att vi skulle bli universitet. Det innebär också att hela MDH får ytterligare 130 miljoner i forskningsmedel från staten. Det är mer än en fördubbling för oss.

Hur stor del av den kakan kan gå till fysioterapin?
– Jag kan ta allt! Nej då. Pengarna kommer att fördelas mellan de fyra akademierna, som är vår motsvarighet till andras institutioner. Medlen kommer inte att fördelas per ämne utan per akademi. Fysioterapin hör till Hälsa-, vård- och välfärdsakademin och där har vi för närvarande elva forskargrupper. Exakt hur det kommer delas ut har man inte pratat om alls än, men jag förväntar mig att vi kommer kunna öka andelen forskande personer markant.

Hur hoppas du det kommer påverka fysioterapin?
– Att vi kan få anställa både en biträdande professor och en biträdande lektor med mer forskning i tjänsten. De lektorer som finns här i dag är duktiga, det kan jag definitivt säga, men med mer pengar kan vi öka forskningsproduktionen.

Kommer det bli mer attraktivt att studera hos er?
– Nja … jag har aldrig sett någon studie på att studenterna hellre söker till universitet än högskola. Men det pratas om att studenterna kan ha sådana åsikter så det ska bli intressant att se om det blir någon skillnad.

Är det dags för disputerade fysioterapeuter som är sugna på att jobba inom akademin att börja snegla mot Mälardalen redan nu?
– Ja, man ska i alla fall hålla koll på tjänsteläget under andra halvan av det här året. Man kan alltid ta kontakt med mig eller någon av våra disputerade fysioterapeuter innan dess också för att diskutera idéer och forskningsprojekt.