Fysioterapeuter som vidareutbildar sig till läkare har man hört talas om, men det motsatta? Vi har pratat med Emelie Dahlin i Göteborg, som direkt efter läkarexamen för ett år sedan började plugga till fysioterapeut.

Om två år är läkaren Emelie Dahlin färdig fysioterapeut. Foto: Daniel Eriksson

Varför?
– Jag har alltid varit intresserad av fysisk aktivitet och vilka effekter det har på vår kropp och hjärna. Ju längre jag läste på läkarlinjen desto mer intresserade jag mig för detta. Till slut tänkte jag att det här hade ju varit jättekul att få jobba mer med! Jag har funderat på att bli fysioterapeut förut också, så nu kör jag på det. Det är klart jag funderade mycket i början, men när jag väl tog beslutet kändes det bra.

Tycker du läkarutbildningen borde erbjuda mer fysioterapeutiska kunskaper?
– Det är ju ändå två olika yrkesgrupper, och jag förstår verkligen varför de har sina olika nischer. Läkarutbildningen har redan väldigt mycket som ska in. Men det är klart, effekterna av fysisk aktivitet lyfts ju mer och mer i olika sammanhang och det lär man sig inte så jättemycket om på läkarutbildningen.

Kommer du att jobba som läkare eller fysioterapeut i framtiden?
– Jag kommer att göra det jag tycker känns roligast just då. Finns det någon tjänst som känns rätt så söker jag den, det måste inte vara det ena eller det andra. Det vore väldigt kul att jobba inom idrottsvärlden. Men jag är också intresserad av vilken effekt fysisk aktivitet kan ha på medicinska sjukdomar, både som förebyggande och som behandling.

Läkare är ett högstatusyrke med bra lön. Fysioterapeuter har generellt låga löner. Hur tänker du kring det?
– Jag har ju gjort det här valet och gått på vad jag vill. Men det är klart, folk ser på det här på olika sätt. En del är positiva medan andra är mer tveksamma. Och det kan man väl förstå, det är ju ändå ett ovanligt val att göra vilket gör att folk inte alltid förstår. Men det känns helt okej. Jag trivs med beslutet helt enkelt.

Vad kommer dina framtida patienter tjäna på att du har dubbla utbildningar?
– Jag hoppas att jag är en medicinskt kunnig person som kan ta ett större helhetsgrepp. Jag tror att två utbildningar kan göra att jag får en djupare förståelse för patientens problematik.