Sjukgymnasten Gun Mortimer Johansson är 80 år och därmed jämnårig med tidningen Fysioterapi och förbundet som fyller jämnt i år. Och precis som vi är hon fortfarande i gång!

Gun Mortimer Johansson är gammal diskuskastare och tog två guld- och fyra silvermedaljer på 1970-talet. Foto: Privat

Varför blev du sjukgymnast?
– Jag utbildade mig först till idrottslärare, eller gymnastikdirektör som det hette då. Och så var jag med i friidrottslandslaget som diskuskastare. Jag var mycket intresserad av idrottsrehab, så då kunde jag lika gärna bli sjukgymnast också. Jag tog examen 1969. Mitt första jobb var på neurologen på Karolinska. Det tyckte jag var väldigt roligt. Sen jobbade jag på barnklinik, infektionsklinik, lungklinik och en tid på reumatikersjukhus. Parallellt med jobbet som sjukgymnast var jag idrottslärare på en landstingsskola.

Du startade tidigt en egen klinik?
– Ja, och dit var det många fotbollskillar som kom för rehab. Jag var dessutom den första som både var sjukgymnast och utbildad inom idrottsmedicin.

Du kan också kinesisk medicin. Hur kommer det sig?
– 1982 var jag på utbildning i ortopedisk medicin i Norge, och där såg jag en patient som satt med nålar i en armbåge. Norrmännen låg i framkant när det gällde rehab och akupunktur, så jag tänkte att det där måste vara något bra. Ett år senare fick jag ett ordentligt diskbråck. Jag erbjöds operation men ville prova akupunkturen först. Smärtan minskade efter varje behandling, och när jag på mitt återbesök hos ortopeden sa att jag mådde jättebra och berättade vad jag hade gjort blev läkaren så förbannad att han gick ut ur rummet. Det var ju inte godkänt med akupunktur! Men det godkändes så småningom och 1987 gick jag en utbildning i västerländsk akupunktur. Och efter det gick jag en treårig utbildning i kinesisk medicin, TCM.

I dag är akupunktur omtvistat och alla tycker inte att den hör hemma inom fysioterapin. Vad tänker du om det?
– Då är de fel ute. Det frigör endorfiner, kroppens eget morfin. Men den ger inte bara smärtlindring, kineserna behandlar även sjukdomar med akupunktur. Nej, de som ifrågasätter akupunktur kan för lite om metoden för att uttala sig.

Vad gör du nu?
– Jag har fortfarande kvar min verksamhet, men just nu går den på sparlåga eftersom regionen sagt upp mitt avtal. De tycker inte att de kan ha avtal med så här gamla sjukgymnaster. Jag kan inte fatta att de är så fixerade vid att jag har blivit 80 år. Jag tycker det är åldersdiskriminering. Men jag har ju fortfarande min legitimation och kan jobba på den fria marknaden, så jag håller på och funderar på hur jag ska fortsätta.

Är du fortfarande aktiv inom friidrotten?
– Nej, jag motionerar bara. Men jag funderar ibland på att börja igen så jag får resa. Jag har ju gjort fantastiska resor med Veteran-VM till bland annat Italien, Nya Zeeland och Sydafrika. Jag har sett världen genom idrotten!

Finns det något jobb du hellre hade haft?
– Nej, kombinationen sjukgymnast och idrottslärare är fantastisk!