Maria Hagströmer, professor i fysioterapi på Karolinska institutet, har fått en halv miljon kronor från Cancerfonden för att skapa mesta möjliga nytta av sin forskning.
Berätta!
– Det handlar om rehab för personer som har genomgått bukkirurgi vid cancer, framför allt i urinblåsan. Det finns inte någon rutin när det kommer till den här patientgruppen, förutom en uppmaning att ”kontakta primärvården om du behöver”. Men vår metod visar på god effekt, så nu ska vi systematiskt sprida den till bland annat primärvård och patientorganisationer.
Hur gör ni det?
– Vi kartlägger hinder och möjliggörande faktorer, tar fram processer och rutiner och gör en hälsoekonomisk analys för att underlätta implementering. Träning i primärvården behöver till exempel bli en del av det standardiserade vårdförloppet så att det inte står och faller med enstaka personer på Karolinska. Vi behöver alltså paketera en rutin för remisser, träningsprogram och restriktioner, och den måste vara en självklar del i patientens vårdplan.
När räknar du med ett resultat?
– Vi börjar med Region Stockholm och hoppas på implementering där redan nästa år. Efter det försöker vi få det infört nationellt.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se