Har du ploggat eller plångat på sistone? Det gjorde fysioterapeuter i Västerbotten förra veckan. Distriktsstyrelsens Lena Lie berättar vad den skräpiga aktiviteten går ut på.

Lena Lie. Foto: Privat

Berätta vad plogga och plånga innebär!
– Plogga är när man är ute och joggar eller springer och samtidigt plockar upp skräp som kommer i ens väg. Plånga är när man gör samma sak fast man i stället promenerar eller rullar eller hur man nu vill ta sig fram.

Varför gör ni det här?
– Eftersom den senaste förbundskongressen fattade beslut om att Agenda 2030 och Barnkonventionen ska genomsyra Fysioterapeuternas verksamhet. Med det här kombinerar vi folkhälsa och miljö. Vi körde hela förra veckan och avslutade den 5 juni på Världsmiljödagen där Sverige i år var värd.

Hur kommer Barnkonventionen in?
– Bland annat utifrån alla barns rätt att ha en trygg uppväxt där vi ska säkra vår planet för våra framtida barn och barnbarn.

Vad blev resultatet?
– Vi hade både unga och gamla som deltog i vårt stora distrikt som sträcker sig från kust till fjäll. En del hade det som en After Work-aktivitet, trots ösregn, och någon som hade semester på Fuerte Ventura körde därifrån eftersom hon inte ville missa evenemanget. Totalt har 58 211 steg och 32 kassar med skräp rapporterats in.

Till skräpfynden hör gamla cykeldäck. Foto: Distrikt Västerbotten

Vad var det roligaste, eller det mest oväntade, skräpet ni hittade?
– Det sjuka är att vi hittade precis allting. Från cykeldäck till gamla skräpmatspåsar. Och många munskydd. Jag blir nästan mörkrädd av att se hur vi gör med vårt närområde.

Vad gör ni mer i distrikt Västerbotten för att arbeta utifrån Agenda 2030?
– Att försöka väva in den i vår verksamhetsplan är ett ganska nytt beslut från distriktsstyrelsen. Det här är vår första aktivitet som vi nu anordnade för andra gången. Det är många olika poster i Agenda 2030 så vi började med det vi kan allra bäst här och nu. Vi jobbar vidare härifrån så får vi se vad vi mer kan plocka upp.

Läs mer om Agenda 2030 på regeringens hemsida och på Fysioterapeuternas ordförande Cecilia Winbergs blogg. Barnkonventionen hittar du HÄR.