Svensk politik, tuffare ekonomi och krig i närområdet sätter sina spår i förbundsstyrelsens propositioner till årets kongress. Medlemmarnas arbetsmiljö påverkar också vilka frågor ledningen vill prioritera.

Kongressen bestämmer inriktningen för förbundets verksamhet och politik fyra år i taget. Foto: Agneta Persson

Till kongressen i november har förbundets styrelse, FS, lämnat in fem propositioner med förslag på vilka områden som Fysioterapeuterna bör arbeta med nästa mandatperiod. Flera handlar om att fortsätta verka för sådant som förbundet redan arbetar med. Som till exempel bättre löner, förlängd grundutbildning, statligt reglerad specialistutbildning och så vidare. Men det politiska läget i Sverige, kriget i Ukraina och klimatet har också bidragit med flera nya inslag. Till exempel nämns fysioterapins roll både när det kommer till klimatomställning och den krisberedskap som behövs med krig i närområdet. FS konstaterar också att den svenska modellen – alltså att arbetsmarknadens parter tillsammans förhandlar löner och villkor – är under press. Bland annat på grund av politiska beslut, förslag på lagparagrafer som inte går ihop med fysioterapeuters professionsansvar, och arbetsgivare som inte vill teckna kollektivavtal. Att stå upp för demokratin har därför blivit extra angeläget, menar FS, och Fysioterapeuterna behöver därmed satsa på att organisera så många medlemmar som möjligt. Även den påfrestande arbetsmiljön för många fysioterapeuter märks i propositionerna. Här behövs bland annat fler arbetsplatsombud och ett ökat stöd till dessa, menar FS. Förbundets ekonomi har också förändrats sedan förra kongressen. Färre antal medlemmar i kombination med bland annat inflationen har påverkat organisationen. Bland annat därför vill FS för första gången på flera år se en höjning av medlemsavgiften.

Kongressen är förbundets högsta beslutande organ och är den som väljer vem som ska vara förbundsordförande och vilka som ska sitta i styrelsen. Kongressen bestämmer inriktningen för förbundets verksamhet och politik fyra år i taget och består av rösträttsberättigade representanter från distrikten, sektionerna och studenterna. Kongressens uppdrag är att ta ställning till förslag från medlemmarna (motioner) och förslag från förbundsstyrelsen, FS, (propositioner). Motionerna skriver vi om HÄR.

KORTA CITAT UR PROPOSITIONERNA OCH ETT URVAL AV DE BESLUT FS FÖRESLÅR: 

  • I propositionen Tillsammans rör vi oss framåt presenteras förslag på ställningstagande för hur Fysioterapeuterna ska förhålla sig till de strömningar i samhället och omvärlden som påverkar förbundet och dess medlemmar.  

    • ”Hälso- och sjukvården behöver öka takten i klimatomställningen, och för att nå dit behövs fysioterapeuter.”
    • ”Fackförbund och kollektivavtal är en del av vårt samhällskontrakt, och på så vis är vi med och upprätthåller tilltron till vårt demokratiska samhälle.”
    • ”I vår roll som professionsorganisation har vi stöd av våra etiska ställningstaganden. Vi kommer aldrig göra skillnad på människor eller medverka till att verkställa beslut som inte är i linje med vår yrkesetik.

    FS föreslår att Fysioterapeuterna ska: Ta tydlig ställning och vara en röst för samhällets demokratiska principer, stå upp för den svenska modellen, samt fortsätta arbeta för de globala målen i Agenda 2030.

  • Propositionen Rörelse för ett hållbart och utvecklande arbetsliv tar upp frågor om lön, arbetsvillkor, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter.

    • ”Ingångslöner, lönenivåer, löneutveckling och lönespridning – det vill säga det faktiska utrymmet för löneutveckling – måste förbättras avsevärt.”
    • ”Alla arbetsgivare ska ha kompetens- eller karriärmodeller för fysioterapeuter.”
    • ”Alla nyutexaminerade ska ha rätt till en ordnad introduktion som bland annat ska innefatta en mentor eller en handledare.”
    • ”Det ska finnas ekonomiska och verksamhetsmässiga möjligheter till fortbildning för varje fysioterapeut, även för företagare.”

    FS föreslår att Fysioterapeuterna ska: Verka för höjda ingångslöner, lönenivåer, jämställda löner och ökat löneutvecklingsutrymme. Driva frågor om en mer hållbar arbetsmiljö. Verka för en god introduktion till arbetslivet, fortbildning och lärande under hela yrkeslivet. Verka för goda förutsättningar att bedriva forskning, och att karriär- och kompetensmodeller införs samt att utbildnings- och specialisttjänster inrättas.

  • I propositionen Rörelse för goda förutsättningar för att verka som fysioterapeut beskriver FS vilka faktorer den anser påverkar förutsättningarna för att verka som fysioterapeut, och hur dessa behöver utvecklas.

    • ”Det behövs en samlad nationell genomlysning av vårdvalens konsekvenser och inverkan på såväl målet om en jämlik vård som arbetsmiljö och förutsättningar för vårdens medarbetare.”
    • ”Det krävs en enhetlig nationell digital infrastruktur som även är möjlig för småföretagare att ansluta sig till, till en rimlig och förutsägbar kostnad.”
    • ”Antalet utbildningsplatser på grundutbildningen behöver utökas och ändamålsenliga resurser tillföras universiteten.”
    • ”Det ska ligga på huvudmäns och arbetsgivares ansvar att avsätta tillräckliga resurser för specialistutbildning. En statlig reglering behöver följas av reglerade utbildningstjänster, specialisttjänster samt riktade utbildningssatsningar.”

    FS föreslår att Fysioterapeuterna ska: Verka för att rätten till fortbildning regleras nationellt och att specialistutbildningen och specialisttiteln blir statligt reglerad. Verka för ökad nationell samordning för rehabilitering och habilitering samt att det inrättas MAR-funktioner på ledningsnivå i region och kommun. Verka för att ersättningssystemen ska främja en god och patientsäker verksamhet, rimliga ersättningar och en hållbar arbetsmiljö.

  • Propositionen Rörelse för en stark organisation och ett jämlikt medlemskap handlar om hur Fysioterapeuterna som organisation behöver utvecklas.

    • ”Vi behöver se över hur våra förutsättningar att arbeta kommer att påverkas av en förändrad omvärld, och av en ny säkerhetspolitisk roll för Sverige i omvärlden.”
    • ”Vi behöver bli fler och stärka arbetet med rekrytering av medlemmar.”
    • ”En viktig uppgift är att öka vår lokala representation på arbetsplatserna och utveckla stödet till arbetsplatsombuden.”
    • ”För ett jämlikt medlemskap och ett tydligare uppdrag för sektionerna ser förbundsstyrelsen behov av ett utvecklingsarbete under mandatperioden.”
    • ”Fysioterapeuterna bör utvärdera och utveckla råden och deras arbete.”

    FS föreslår att Fysioterapeuterna ska: Fokusera på rekrytering av medlemmar, öka fackets lokala närvaro genom fler arbetsplatsombud, utveckla stödet till fackligt förtroendevalda, utveckla stödet till distrikten, tydliggöra sektionernas uppdrag samt utvärdera och utveckla arbetet i råden.

  • Propositionen En stabil ekonomi för en rörelse i framkant handlar om förbundets ekonomi och styrelsearvodering. 

    •  ”Medlemsavgiften har varit oförändrad under ett antal år och penningvärdet har förändrats. Som jämförelse av penningvärdet kan göras att 290 kr i juni 2016 motsvaras av 380 kr i juni 2024, vilket reducerar förbundets ekonomiska ram då utgifterna samtidigt ökar.”
    • ”Uppdrag som ledamot i distrikts- eller sektionsstyrelse är till sin natur av ideell karaktär, men då förbundsstyrelsen vet att det kan vara svårt att rekrytera till styrelsearbete finns det anledning att se över detta och ge rekommendationer om arvodering till styrelseledamöter.”

    FS föreslår följande: Att medlemsavgiften höjs till 310 kr nästa år för fullt betalande medlemmar och därefter årligen följer konsumentprisindex, att FS får i uppdrag att se över arvodering i förbundet och att ge rekommendation om arvodering för styrelseuppdrag i distrikt eller sektion.