Utökat ansvar, som att skriva röntgenremisser och ge injektioner, är vanligt för fysioterapeuter inom primärvården. Men bara en tredjedel får extra betalt för uppdraget. Det visar tidningen Fysioterapis enkätundersökning.

Endast 33 procent får extra betalt för sitt utökade ansvaret. Hur mycket kan variera från nästan ingenting till ett par tusen. Bild: Colourbox
I enkäten, som har besvarats av 129 fysioterapeuter som jobbar på vårdcentral eller hälsocentral i primärvården, uppger mer än hälften (55 procent) att de har fått större ansvar och fler uppgifter i och med att de börjat jobba med direkt access eller triage. Framför allt handlar det om att skriva röntgenremisser, men även att ge injektioner och skriva underlag till sjukintyg förekommer.
Men endast 33 procent får extra betalt på grund av det utökade ansvaret (när vi gjorde en liknande enkätundersökning 2018 hade 24 procent fått ekonomisk kompensation). Hur mycket man får betalt kan variera från nästan ingenting till ett par tusen:
”Några hundra mer i månaden för att skriva röntgenremisser.”
”1 000 kr efter ett år med att skriva röntgenremisser och ortopedremisser.”
”Vid utförd injektionskurs och röntgenremisskurs får vi påslag med 700 kr/del.”
”1 000 kr per pålagd uppgift, sammantaget alltså 2 000 kr extra.”
Några har sagt nej med hänvisning till att påslaget är för lågt:
”Det var diskussion för några år sedan om vi skulle börja skriva röntgenremisser men då de vägrade att ge ökad lön för ökat ansvar så det blev inget av det.”
”Vi har tackat nej till att utöka vårt uppdrag om att skriva röntgenremisser eftersom vi fick erbjudande om endast 200 kr lönepåslag för detta. Det är skamligt.”
Men 67 procent av fysioterapeuterna får alltså ingen ekonomisk kompensation alls för det utökade ansvaret. I enkäten har vi frågat hur arbetsgivaren resonerat. Så här svarar några:
”Finns inget resonemang, endast ett ’Nej, mer lön ingår inte’. Trots att vi utför läkarens arbete …”
”Att det ingår i tjänsten och att jag ska vara glad att ha ett jobb.”
”De resonerar inte, vad man än får för nya uppgifter eller gör så är lönepåslaget väldigt lågt och motsvarar samma eller mindre summa än vad kollegor får som inte tar på sig något ansvar.”
”Vi har tusen olika ansvar och det läggs på flera hela tiden, de säger alltid att allt detta ingår i arbetsuppgifterna och att alla ska göra det.”
Flera påpekar det problematiska i att arbetsuppgifterna ständigt blir fler utan att lönen hänger med:
”Många saker inom vården är småglidningar där man inte alltid uppmärksammar att det blir mer och mer ansvar för oss.”
”Detta är kanske den allra viktigaste arbetsuppgiften för facket vad gäller primärvården. Hur ska vårt utökade ansvar vid så kallad arbetsväxling också visas i lönekuvertet? Arbetsväxling är också ett felaktigt ord eftersom det antyder att vissa arbetsuppgifter växlas bort. Inte mycket försvinner men en hel del adderas.”

Cecilia Winberg, Fysioterapeuternas förbundsordförande. Foto: Ulf Huett
Det här yrket är i ständig förändring och utveckling, påpekar Fysioterapeuternas ordförande Cecilia Winberg. Därför är det också naturligt att arbetsuppgifterna ändras, vilket inte är samma sak som att man ska göra mer och mer.
– Förväntas du göra mer behöver du och chefen också diskutera vad du i så fall ska sluta göra, säger hon. För det handlar ju om att ha en rimlig arbetsbelastning.
Kom också ihåg att alltid utgå ifrån vad som står i anställningskontraktet och vad du har för överenskommelse med din arbetsgivare, poängterar hon.
– Får vi utökat ansvar eller utökade arbetsinsatser som inte är reglerade sedan innan så är det givet att vi också ska ha mer ersättning för det. Ersättningen måste också vara i paritet med de insatser man ska göra, så det kan ju skifta med omfattningen på det hela.
Självklart ska man ha betalt för det kvalificerade arbete man utför, säger Cecilia Winberg, men när ett extra påslag kan vara motiverat och inte är ingen solkar fråga.
– En del uppgifter kräver utökad kompetens, som att ge injektioner till exempel, och då tycker jag också att det är givet att man ska få utökad lön för det. Det är inte heller en arbetsuppgift man kan säga ingår i en gängse primärvårdstjänst.
Men så finns det nya arbetsuppgifter som rör sig i ett gränsland och då är det lätt hänt att det börjar glida, säger Cecilia Winberg.
– Man behöver alltså vara vaksam på när det sker förändringar, och direkt stämma av med facket för att diskutera vad som är rimligt och hur man kan gå vidare i dialogen med chefen.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se