Ishockeyspelare som råkat ut för minst tre hjärnskakningar har större risk att drabbas av depression och utmattning. Det visar en svensk studie.
Studien omfattar 648 elithockeyspelare i Svenska hockeyligan, Hockeyallsvenskan och Svenska Damhockeyligan. De besvarade en webbenkät med frågor om hjärnskakningar och psykisk ohälsa. Kvinnliga hockeyspelare rapporterade oftare symtom på utmattning än normalbefolkningen, medan manliga hockeyspelare rapporterade skadlig alkoholkonsumtion i högre grad än normalbefolkningen. Efter hjärnskakning var förekomsten av symtomen depression/ångest och utmattning förhöjd hos både kvinnliga och manliga hockeyspelare. Efter tre eller fler hjärnskakningar dubblades risken för att utveckla depression/ångestsymtom och risken för utmattning var 3,5 gånger högre. Drygt var fjärde manlig spelare och nästan var femte kvinnlig rapporterade att de hade råkat ut för minst tre hjärnskakningar.
Som hjärnskakning räknas i studien inte bara konstaterade hjärnskakningar utan även tillfällen där slag mot huvudet följts av symtom som minnesluckor eller medvetslöshet. Motiveringen är att många hjärnskakningar i sportsammanhang aldrig diagnosticeras. Forskarna påpekar att studien inte svarar på när symtomen på psykisk ohälsa visade sig – om de fanns före hjärnskakningarna, om de förvärrades av dem eller uppkom efter dem. Uppföljande screening efter hjärnskakning skulle i vilket fall som helst kunna förbättra vården, anser de.
Annika Olsson
frilansskribent