Fysioterapeuter ska inte omfattas av plikten att anmäla papperslösa till Polisen. Förbundets ordförande Cecilia Winberg är lättad, men säger att hela utredningen är problematisk.

Förslaget om anmälningsplikt presenteras i Tidöavtalet. Foto: Colourbox

Förslaget om anmälningsplikt, som presenteras i Tidöavtalet, har kritiserats hårt av fackliga organisationer. Däribland Fysioterapeuterna som hävdat att en sådan plikt står i strid med professionens etiska värderingar, något vi har skrivit om tidigare. När regeringens utredare Anita Linder nyligen presenterade sitt förslag på hur anmälningsplikten ska utformas så är hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola och bibliotek undantagna.
– Det här är positivt, säger Fysioterapeuternas ordförande Cecilia Winberg. Det känns som att utredaren har lyssnat på våra protester. Vi är ju flera fackliga organisationer, men många andra också, som har varit väldigt engagerade i det här.

På vilket sätt har ni agerat för att hälso- och sjukvården ska undantas från anmälningsplikten?
– Utöver våra egna uttalanden i sociala medier och i bloggtexter har vi varit med i flera debattartiklar som Saco har skrivit. Vi var också med på manifestationen ”inte gränspolis” på Sergels torg i Stockholm i höstas.

Hade ni någon beredskap ifall utredaren inte hade föreslagit något undantag för hälso- och sjukvården?
– En utredning är bara ett förslag, så det är klart att vi hade reagerat och utövat påtryckningar för att det inte skulle bli verklighet. Vi hade också skrivit vad vi tycker i ett remissvar.

Cecilia Winberg. Foto: Ulf Huett

Den här utredningens slutsats är också bara ett förslag. Innebär det att fysioterapeuter inte kan andas ut än?
– Jo det tycker jag vi kan göra. Det ska väldigt mycket till för att man från politiskt håll går emot ett så tydligt utredningsförslag.

Vad händer nu? Fortsätter Fysioterapeuterna agera i frågan?
– Vi kommer att skicka in vårt remissvar. Vi fortsätter också hålla oss à jour med vad som händer så det inte börjar röra på sig i fel riktning.

Det finns fackförbund, till exempel Vision och DIK, som uppmanar regeringen att slopa anmälningsplikten helt och hållet. Är det något ni också tänker lyfta i Fysioterapeuternas remissvar?
– Det har vi inte diskuterat. Först måste vi reflektera kring utredningen och efter det fatta beslut om vi ska skriva något åt det hållet. Det är sannolikt att vi gör det, hela utredningen som sådan är ju problematisk, men vi har inte fattat beslut om det än.

Slutbetänkandet av “Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet” finns HÄR.