Ingen verkar nöjd med det prestationsbaserade ersättningssystemet inom vårdvalet, varken anställda eller ansvariga beslutsfattare. Stockholmspolitikern Lars Rådén (M) siktar mot en bättre modell innan året är slut.
Att det prestationsbaserade ersättningssystemet (som vi skriver om här) orsakar stort missnöje är inga nyheter för Lars Rådén (M), ordförande i Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnds avtalsutskott som ansvarar för vårdvalen i Regionen.
Vilka problem ser du med det här ersättningssystemet?
– Att det blir en överdriven fokusering på besök och produktion. Det kan vara skadligt för arbetsmiljön.
Det är en extremt hård tillämpning av lönekriterierna där man helt kan bli utan löneförhöjning. Hur kompetent man är i sitt yrke räknas först när du dragit in din ekonomiska del. Kände du till detta?
– Vi sätter ju inte lönerna, men vi har också fått de här signalerna. Det är en målande beskrivning på varför det finns anledning att försöka hitta ett annat ersättningssystem.
Modellen uppmuntrar inte fysioterapeuter att ta de sjukaste, mest tidskrävande patienterna. Det är svårt att se hur hälso- och sjukvårdslagens intention om att den som är sjukast också ska få mest vård efterlevs. Ser du också det problemet?
– Våra vårdgivare har hårda krav på sig att leva upp till hälso- och sjukvårdslagen och prioritera patienterna oavsett vilket ersättningssystem vi har. Men samtidigt ska vi vara ärliga, ett ersättningssystem får aldrig får uppmuntra att man jobbar på det sättet. Jag hoppas vi hittar en bättre modell för detta. Vi tittar just nu på en förändring där vi vill gå mer åt en fast ersättning. Jag tror inte det kommer vara hundra procent fast ersättning, utan en blandning. Det tror jag också kan ge vården bättre förutsättningar att planera.
Så alla har alltså fått nog av det här systemet? Kliniker, chefer och beslutsfattare? Då finns det inte några hinder för något nytt?
– Nej precis! Vi måste bara hitta något som fungerar i praktiken, så finns det bra förslag och idéer så tar vi gärna emot dem.
När kan fysioterapeuter förvänta sig en förändring?
– Jag kan inte lova något, men avsikten är att kunna landa i en ny modell mot slutet av året. Vi försöker påskynda det så mycket vi kan. Sedan behöver det inte vara någon långrandig process att sjösätta.
Läs artikeln om fysioterapeuten Gunilla Arborelius som inte fått en krona i löneökning på sju år.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se