Arbetsgivare inom hälso- och sjukvården har rätt att vidta åtgärder när personalen inte vaccinerar sig mot covid. Men vilka krav får de ställa? Vi reder ut vad som gäller.
En arbetsgivare får inte tvinga någon att vaccinera sig, men eftersom patientsäkerhetsperspektivet väger tungt innebär det i praktiken att arbetsgivare har börjat omplacera ovaccinerad personal. Fysioterapeuterna har blivit kontaktade av flera medlemmar som fått problem.
– En person valde att skaffa nytt jobb i stället för att bli omplacerad hos en arbetsgivare som kräver vaccinering, säger ombudsman Elba Abreu. En annan som är barnledig är inte välkommen tillbaka till jobbet om hon inte vaccinerar sig. Arbetsgivaren säger att hon i så fall måste stanna hemma utan lön. Så får man inte göra med befintlig personal, men det har inte blivit skarpt läge än eftersom medlemmen fortfarande är hemma. När det blir aktuellt kallar vi till förhandling.
Region Dalarna har infört krav på vaccinationsbevis för att få arbeta. Detta gäller alla anställda, oavsett om man har ett patientnära arbete eller inte. Om någon inte kan visa intyg kommer arbetsgivaren att vidta arbetsrättsliga åtgärder, vilket i teorin kan leda till uppsägning.
– Från fackets sida hävdar vi att krav på vaccinationsbevis är samma sak som att kräva vaccination, något som inte går ihop med grundlagsskyddet, säger ombudsman Tess Barrington. Vi säger därför nej till det här. Inte för att vi inte tycker att folk ska vaccinera sig, utan för att det inte finns något arbetsrättsligt stöd för att agera på det viset.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se