Får du tid att fokusera eller blir du ständigt avbruten? Boken Ostörd handlar om att värna om, prioritera och förvalta dina mentala tillgångar för att kunna använda dem där de behövs som mest.
Den här boken kom med en osedvanligt bra tajming. Pandemin har skickat hem många från sina arbetsplatser för att i stället jobba från köksbord och vardagsrumssoffor där arbetslivet riskerar att bli extra gränslöst.
– Jag skrev boken framförallt för den som jobbar på kontor, säger Gisela Bäcklander, och den var klar redan innan corona kom. Men den går jättebra att applicera på den här kontexten också. Nästan ännu mer.
Att jobba hemma betyder större krav på att arbetsleda sig själv – vilket i sin tur innebär en större utmaning att avgränsa, strukturera och stänga av än annars.
– Är man på ett kontor och har ett eget rum så kan man med gott samvete stänga in sig, säger Gisela Bäcklander. Folk vet ju ändå att man är där, och vill de något så kan de knacka på dörren. Det är också tydligt att man vill jobba ostört eftersom dörren är stängd. Men jobbar man hemifrån kanske man känner att man måste kompensera för att man inte syns – genom att vara tillgänglig hela tiden på mejl och chatt.
Gisela Bäcklander – arbetslivsforskare och organisationspsykolog – skrev den här boken eftersom hon tycker att vi har för lite tankeutrymme i dag. Både i samhället och på jobbet. För att höra våra egna tankar behöver vi eget utrymme, egen tid och tillfälle att dagdrömma om det ska bli något ”kunskapsarbete” värt namnet, resonerar hon. I boken går hon till exempel igenom hur arbetsminne fungerar och vikten av planeringsförmåga. Hon skriver om hur multitaskande kan få oss att känna oss duktiga och produktiva men att det egentligen är tvärtom – att det splittrar vår uppmärksamhet. Hon ger därför konkreta råd om hur man kan arrangera både miljö och situationer för att stärka förmågan att fokusera. Att börja dagen med att kolla mejlen kan till exempel vara en dålig idé eftersom det betyder att någon annan än du själv sätter agendan för dagen. Ett annat exempel är möten. ”Man behöver ganska långa block av obruten tid för att utföra arbetet och komma in i det tillräckligt djupt. Att då till exempel lägga ett möte på förmiddagen, även ett kort sådant, kan förstöra hela förmiddagen.” Det blir lätt att det där mötet som ligger en eller två timmar bort utgör en sådan kognitiv belastning att man inte fullt ut kan koncentrera sig på det man borde göra, säger hon.
– När man vet att det fungerar så här är det bra att försöka schemalägga möten annorlunda om man kan.
Har chefer nytta av att läsa din bok?
– Absolut. Det som påverkar de anställda behöver chefer tänka på och förstå. Men också för att man som chef leder sig själv. Många säger att chefer inte riktigt förstår utan tycker att ”jamen det är ju bara ett möte på en halvtimme”. Men det är skillnad på att ha en egen förmiddag och att inte ha det.
Gisela Bäcklander nämner att det finns organisationer som har en dag i veckan som är uttalat mötesfri. Där får man bara lägga in möten om det är något exceptionellt viktigt.
– Har man sju möten på en vecka så kanske man kan se om det går att ta alla på en och samma dag i stället? Det frigör mycket tid i kalendern. Så försök att klumpa ihop alla sådana där saker i stället för att sprida ut det över veckan.
Får du själv jobba ostört?
– Lite sådär. Jag trivs inte jättebra med att jobba hemifrån hela tiden, jag föredrar att sitta på mitt kontor. Min man jobbar också hemifrån och vi har inget arbetsrum. Det funkar men blir inte lika bra. Som tur är har barnen kunnat vara på förskolan. Vad hade vi gjort om den stängt på grund av corona?
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se