Tillfällig stängning av fysioterapikliniker i Norge hjäpte inte mycket mot virusspridningen. Däremot kan den ha ställt till skada för patienterna. Det menar den norska folkhälsomyndigheten.
För att minska spridningen av nya corona i Norge stängde fysioterapiklinikerna i mitten av mars och fem veckor framåt. En åtgärd som den norska folkhälsomyndigheten, FHI, i en utvärdering uppger inte gjorde någon större skillnad när det gäller smittspridningen. Däremot kan myndigheten konstatera att åtgärden ledde till stora ekonomiska konsekvenser för klinikerna, och en hälsoförlust för patienterna. Till norska tidningen Fysioterapeuten säger professorn och överläkaren på FHI, Preben Aavitsland, att det finns en risk att hälsotillståndet hos vissa till och med kan ha förvärrats.
– I värsta fall kan det ha lett till en permanent försämrad hälsa, säger han.
Det norska fysioterapeutförbundets ordförande Gerty Lund säger till Fysioterapeuten att stängningen av klinikerna innebar ett dubbelt bekymmer: Medlemmar miste sin inkomst över en natt, och patienter fick skjuta upp sin rehabilitering.
– Konsekvenserna av det senare vet vi lite om, säger hon, men i teorin är det många som har drabbats av nedsatt funktionalitet och livskvalitet på grund av bristen på fysioterapi.
Hon har ändå förståelse för regeringens beslut att stänga klinikerna och påpekar att bara dagarna innan hade skolor och företag stängt, samtidigt som det fanns en stor osäkerhet kring fysioterapins roll i smittspridningen.
– Vi visste att vi tappade kontrollen över spridningen av infektioner i Norge, och att något måste göras snabbt så att vi inte fick samma situation som i Italien. Regeringen visste också att det skulle bli brist på skyddsutrustning. Många oroliga medlemmar hörde av sig till mig och bad mig stänga klinikerna, vilket jag inte har någon laglig möjlighet till.
Men ska man vara efterklok kanske klinikerna hade kunnat hålla öppet trots allt, förutsatt att strikta rutiner för att förhindra smittspridning hade varit på plats, säger Gerty Lund. Men riktlinjerna var inte på plats då.
– I utvärderingar nu i efterhand tror jag att det är viktigt att vi i förbundet är på banan när vi skapar beredskapsplaner för framtida epidemier – för nya epidemier tror jag kommer att komma.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se