Har du lönesamtal med chefen? Långt ifrån alla har det, trots att det står i kollektivavtalet att man har rätt till det. Det här kan förhoppningsvis en ny överenskommelse råda bot på.

Om löneprocessen fungerar bra, och löneöversynen fungerar som den ska, så ska det synas i lönekuvertet. Det säger Fysioterapeuternas förhandlingschef Åsa Forsberg. Foto. Agneta Persson
Fack och arbetsgivare har kommit överens om en rad nya skrivningar i det kollektivavtal som gäller för anställda i kommuner, regioner och kommunala företag. Avtalet, som trädde i kraft den 1 april, innehåller flera förändringar till det bättre. Som till exempel att provanställningar ska kopplas till individen och inte tillämpas generellt. Tryggheten för den som är ledig med graviditetspenning har också stärkts: den som sägs upp på grund av arbetsbrist börjar sin uppsägningstid först när den är tillbaka i arbete. Här finns också förtydligande skrivningar kring hur flextiden ska användas.
– Med den nya skrivningen kommer det bli tydligare vad som är flextid och vad som är övertid, säger Fysioterapeuternas förhandlingschef Åsa Forsberg.
En av de större förändringarna i kollektivavtalet handlar om löneprocessen. Till exempel har chefens roll förtydligats. Nu står det klart och tydligt att chefen ska ha kunskap om hur löneavtalet och löneprocessen ska se ut, och att denne även ska ha förutsättningar att sätta lön.
– Många av våra medlemmar har inte ens något lönesamtal trots att det står i vårt avtal, säger Åsa Forsberg. Vi har också förstått att det förekommer att man sitter i lönesamtal med chefer som varken har mandat eller kunskap om vårt löneavtal. Så vi hoppas det här är ett steg i rätt riktning.
Vad innebär det konkret för den som är fysioterapeut?
– På kort sikt är det svårt att säga. Att se till så att en chef har förutsättningar att sätta lön sker inte från en dag till en annan. Men i och med att det centrala avtalet nu har förtydligat att lönesättande chef ska ha rätt förutsättningar blir det också ett krav på arbetsgivaren att se till så att den har det.
Kan fysioterapeuter räkna med bättre löneutveckling nu då?
– Om löneprocessen fungerar bra, och löneöversynen fungerar som den ska, så ska det synas i lönekuvertet. Det är det vi eftersträvar. Vad varje individ får kan man däremot inte garantera i en central skrivning. Syftet med avtalet är att få till en fungerande löneprocess och löneöversyn lokalt. Men lönerna ska enligt vårt avtal vara individuella och differentierade, inte samma till alla, och det här är ett led i det.
Industrins ”märke” – som den här gången säger att lönerna ska öka med 6,4 procent på två år – angår det fysioterapeuter?
– Vi har sifferlösa avtal, men det angår ändå fysioterapeuter på flera sätt. Bland annat genom att ersättningar som ob-tillägg och semestertillägg har räknats upp utifrån märket i det nya avtalet. Det är också en siffra som arbetsgivare förhåller sig till på kollektiv nivå, alltså att man siktar på att lönerna totalt på en arbetsplats ska ligga runt märket. För individen kan det däremot bli både högre och lägre eftersom vi har en individuell och differentierad lönesättning.
Läs mer om vad kollektivavtalet säger om löneprocess och löneöversyn på Fysioterapeuternas hemsida.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se