Silvia Kakembo är byråchef på PR-firman Arena Opinion. Nu är hon aktuell med en ny bok om hur en organisation kan få fler medlemmar och öka engagemanget. Det här är en ödesfråga för många av dagens ideella organisationer, konstaterar hon. Allt från fackförbund till politiska partier och idrottsrörelsen kämpar varje dag för att få fler medlemmar engagerade.

Silvia Kakembo är byråchef på PR-firman Arena Opinion. Foto: Anneli Nygårdhs

Varför skrev du den här boken?
– Det här är frågor som jag har funderat på länge och jobbat med länge. För många år sedan jobbade jag på Sveriges Elevkårer och där blev vi väldigt framgångsrika i att få nya medlemmar. Numera har organisationen närmare 130 000 medlemmar. Nu möter jag andra organisationer som tycker att det är svårt att växa och undrar hur de ska jag göra. I dag är hälften av Sveriges befolkning ideellt engagerad och 35 procent skulle vilja engagera sig medan 15 procent vill avstå. Det finns en stor potential i de 35 procenten och jag tror absolut att det skulle gå att få fler av dem engagerade. Därför gäller det att identifiera nyckeln till att människor engagerar sig.

Vad är det som gör att människor engagerar sig ideellt?
– En kombination av många olika saker. Fördelarna med att engagera sig måste överskrida nackdelarna både praktiskt och ekonomiskt. Människor vill göra gott för andra, för sig själva och sina kollegor och medmänniskor. För att få dem intresserade måste vi bli bättre på att förklara syftet med vår organisation och varför det är viktigt för samhället att du är med. Sedan betyder det mycket hur organisationen välkomnar människor i det lilla. Ett positiv laddat varumärke för ett fackförbund eller en annan organisation gör att folk vill gå med.

Vad behöver organisationer tänka på när det kommer till ett övergripande plan?
– För organisationer handlar det om att hitta nya former för engagemang. Ofta tänker organisationer att de har medlemmar och förtroendevalda, men det gäller att kunna vara engagerad lite eller mycket, digitalt eller fysiskt. Allt för många är fast i gamla former. Det kanske går att vara engagerad i en fråga som exempelvis arbetsmiljö, professionen eller något annat. Och engagemanget borde kunna vara fysiskt eller digitalt.

Vad har de fackförbund och ideella organisationer gemensamt som lyckas med att locka fler medlemmar?
– De har lyckats med att hitta bra instegsaktiviteter och instegsroller. Så att människor känner att de kan kliva in och göra nytta för organisationen och att det känns meningsfullt för en själv. En del kan sedan bli mer engagerade, andra är kvar och nöjda med ett mindre engagemang.

Vad är det som får människor att avstå från att engagera sig i en ideell organisation?

– Om känslan är att det är meningslöst, att jag lägger ner en massa tid, men att det inte leder någonstans. Eller att det man ska göra är tråkigt. Det kan också handla om att folk är otrevliga mot en. Om man ska göra något på sin fritid krävs att någon säger ”hej vad kul att du är här”. Först gör vi något roligt så att vi lär känna varandra så kan vi sedan ta itu med det vi ska göra.

I samhället i stort har det under senare tid synts en vikande trend när det gäller ideellt engagemang. Vad beror det på?
– Jag tror att det är lite av en myt. Jag tror att det är de stora organisationerna som har tappat, inte alla. Hyresgästföreningen, stora arbetarfack med flera har tappat, men om man tittar på svenska samhället i stort så är svenskarna ungefär lika engagerade. Engagemanget ser lite sämre ut i vissa åldersgrupper, det kan säkert vara vissa yngre som inte engagerar sig lika mycket, men det beror också på att de har mindre resurser och färre nätverk. Det man ser är att antalet personer som är med enstaka gånger ökar. Kan man lyckas med att få dem att bli mer engagerade tror jag att det är det som är nyckeln.

Varför är det så viktigt att organisationer har en inkluderande kultur?
– Av flera skäl. Om man är en facklig organisation där en stor del av ens potentiella medlemmar inte är med, då är man inte lika trovärdig och inte heller lika relevant. Därför är det viktigt att alla känner sig välkomna.

Vad kan varje individ själv göra för att bidra positivt?
– Man kan fråga sig, vad är viktigast? Vad kan jag göra som jag tycker är roligt och som kan bli bra för helheten? Sedan försöker man hitta en eller två personer till som man kan driva frågor tillsammans med.

  • Titel: Sörj inte, organisera er. En bok om att sätta människor i rörelse.
    Författare: Silvia Kakembo
    Förlag: Bokförlaget Atlas, 2025.

  • Silvia Kakembos tips till dig som vill engagera dig:
    • Fundera på vad du brinner mest för och sikta på att engagera dig i det!
    • Hitta några likasinnade som du kan slå dig ihop med i ditt engagemang.
    • Börja småskaligt – det är bättre att få ändan ur vagnen än att planera i oändlighet.
  • Silvia Kakembos bästa tips till fackförbund:
    • Det behöver finnas flera sätt att vara engagerad.
    • Sänk trösklarna för medlemskap så att det blir lättare för folk att gå med. Stöd förtroendevalda och hitta nya engagemangsformer och instegsaktiviteter.
    • Organisationen måste visa att de verkligen gör skillnad. Driv frågorna som är viktiga för medlemmarna och ge allt för förbättrade arbetsvillkor och högre löner.
    • Värna om att det finns en välkomnade kultur och att det blir en trevlig gemenskap.
    • Se till att organisationen har en levande vision som inte är slentrianmässig utan verkligen är det man kämpar för.