Äntligen! Jätteskönt! En milstolpe! Tre nöjda och lättade sjukgymnaster inom djurens hälso- och sjukvård kommenterar beslutet att yrkestiteln ”fysioterapeut” skyddas på djursidan.
”Vi har kämpat länge, så det är otroligt skönt nu”
Sophia Fagerholdt
Leg. sjukgymnast på Fagerholdt rehab Umeå, samt styrelseledamot i Fysioterapeuternas veterinärmedicinska sektion:

Sophia Fagerholdt. Foto: Privat
Äntligen! Vi har ju jobbat jättelänge för det här. Redan när titelskyddet på humansidan trädde i kraft 2014 tyckte vi att det skulle ha varit samma sak på djursidan. Vi har kämpat länge, så det är otroligt skönt nu.
Genom åren har jag flera gånger föreläst för veterinärer om skillnaden mellan oss med legitimation och de med enklare utbildning, som till exempel hundfysioterapeuter. Inte ens inom djursjukvården förstår man alltid skillnaden, och i vilken utsträckning man gör det beror på hur nära samarbete de har med någon som informerat dem. Konsekvensen av att veterinärer inte självklart känner till vad det innebär kan vara att de remitterar till personer som saknar rätt utbildning. När inte ens djursjukvården alltid känner till skillnaden om våra olika yrkesroller och utbildningar så kan det självklart vara ännu svårare för djurägare att veta vem de ska vända sig till. Med detta titelskydd kvalitetssäkrar vi yrket ”fysioterapeut”, vilket underlättar för både djurägare, djurvården och försäkringsbolag.”
”Gentemot branschen och djurägare blir det här en kvalitetssäkring”
Cajsa Ericson
Leg. sjukgymnast på Mälaren Hästklinik. Före detta ordförande i Fysioterapeuternas veterinärmedicinska sektion:

Cajsa Ericson. Foto: Privat
Jätteskönt! Vi har ju hållit på med det här ett bra tag … I början var vi väldigt besvikna på förbundet eftersom de glömde bort oss när yrkestiteln fysioterapeut skulle skyddas. Det var bittert, för det var ett missöde som gjorde att vi fick vänta i så många år på det här. Och det är klart att det har fått konsekvenser. Dels har det gjort det svårt för oss att hävda vilka vi är och vad det är för skillnad mellan oss och andra. Dels har det under alla dessa år kommit en massa olika utbildningar till sådant som till exempel hundfysioterapeut och hästfysioterapeut, och de får nu inte längre kallas för fysioterapeut, vilket är vad som står på deras certifikat. Så de lider också av att titeln inte skyddades. Vi har verkligen fått tjata och nöta för att förklara skillnaden för folk.
Beslutet om titelskydd innebär att det blir mycket enklare att klargöra vad skillnaden är. Inom djurhälsovården finns många oreglerade professioner, men nu kommer det bli tydligt vad som är vad. Att en fysioterapeut eller sjukgymnast är ett legitimationsyrke, och det ska inte kunna förväxlas med något annat. Gentemot branschen och djurägare blir det här en kvalitetssäkring.
”Det blir enklare som djurägare att förstå vem man anlitar”
Ann Essner
Specialist i fysioterapi inom veterinärmedicin på Evidensias djurkliniker i Gävle och Sandviken samt Vetfysio K9:

Ann Essner. Foto: Privat
Det är en milstolpe som är viktig för djursjukvården och för djurägarna. Det här innebär att det blir enklare som djurägare att förstå vem man anlitar. Söker man sig till en fysioterapeut inom djursjukvården så vet man också att personen i fråga har fysioterapeututbildning och legitimation för det yrket.
Vår profession hör ju till djurhälsopersonalen, och där ingår djurskötare och veterinärer som sedan tidigare har skyddade yrkestitlar. Nu får även fysioterapeuter det, så det knyter liksom ihop säcken. Det är en bekräftelse på att vi har blivit lyssnade på för något vi har förmedlat under så lång tid: att oskyddad titel på djursidan var olyckligt.
Och det händer jättemycket kring det här nu! En introduktionskurs på tio högskolepoäng på SLU finns att söka, med start i höst! Det är en första introduktion för fysioterapeuter som vill vidareutbilda sig inom djurens hälso- och sjukvård. Tio poäng räcker inte, men kursen ger behörighet att söka andra kurser på SLU som verkar kunna leda till att man blir godkänd av Jordbruksverket. Jag vill tro att hela den här utredningen som nu lett fram till beslut om skyddad titel har spelat en roll.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se