Självmedkänsla kan liknas med att vara din egen trygga mentor. På våra arbetsplatser hjälper det oss att må bra och prestera bättre. Nu finns en ny bok i ämnet.

Sofia Viotti, Natur & Kultur, författare till boken Självmedkänsla på jobbet. Foto: Eva Lindblad

Sofia Viotti är psykolog och en av Sveriges främsta experter på självmedkänsla.

Varför skrev du en bok om självmedkänsla på jobbet?
– Jag kände en frustration över att många pratar om den stressrelaterade ohälsan som ökar. Jag och flera psykologer med mig sitter inne med mycket kunskap om vad som skulle kunna göras för att motverka utvecklingen. Jag ville skriva en bok där både individ och organisation finns med. I boken beskriver jag på en mer djupgående nivå vad som står i vägen för att kunna åstadkomma förändring.

Vad är självmedkänsla på jobbet?
– Det är ett förhållningssätt där vi har fokus på att ta hand om och hjälpa oss själva. Vi är som vår egen stöttande mentor eller en trygg förälder som ser till att vi både kan må bra och prestera bra på jobbet. Att vara självmedkännande på jobbet kan innebära att reglera stress, komma i kontakt med en sund ilska för att kunna sätta gränser och säga ifrån. Självmedkänsla är något vi väljer att göra.

Varför är det viktigt med självmedkänsla?
– Både på jobbet och privat är det viktigt att vi tar hand om oss för att må bra. En utmaning på jobbet är att människor ofta ställs inför situationer som är stressande. Vid mycket yttre krav är det lätt att prioritera bort sina egna behov. Du ignorerar kanske att du börjar bli trött, får ont eller fastnar i självkritik. Därför är det viktigt att i stället börja öva in ett annat förhållningssätt för att inte köra slut på dig själv.

Hur blir man bättre på självmedkänsla på jobbet?
– Genom att stanna upp, rikta fokus inåt och fråga dig hur du mår just nu och vad du behöver? Då startar du en process där du skiftar fokus till att ta hand om dig själv. Du behöver också ta till dig kunskap kring hur kropp och hjärna fungerar. Ta reda på vad som skapar bra förutsättningar för att göra ett bra jobb och vad som skapar stress. Du kan ta till självmedkänsla när som helst bara genom att fråga dig själv hur du kan hjälpa dig själv. Du blir också bättre ju mer du övar dig i det här förhållningssättet.

Hur påverkas arbetsplatser av att ha många anställda som inte är självmedkännande?
– Om arbetsplatsen har många medarbetare som inte är bra på att själva reglera stress, är dåliga på att sätta gränser och på att ta hjälp av andra är risken att många är stressade och inte mår bra och därför presterar på en sämre nivå. Människor blir också sämre på samarbeten och sämre i kommunikation med andra. Det blir lätt fel. Människor riskerar stressproblematik eller att bli sjukskrivna. Det är en stor risk för arbetsgivaren.

Vad blir den positiva vinsten på arbetsplatser som investerar tid och energi i att bli bättre på självmedkänsla?
– Mindre sjukskrivningar, mindre stress och att anställda presterar bättre. Skapar arbetsgivaren ett tryggt klimat och lär medarbetare att ta hand om sig själva, skapas också förutsättningar för medarbetare att bli mer fokuserade, kreativa och höja människors prestationsförmåga. Det leder till bättre resultat. Människor som mår bra och presterar kommer också att trivas bättre och känna sig mer stimulerade.

Våra läsare har ofta en stressig och kravfylld arbetsmiljö. Vilka är dina bästa tips för att öka självmedkänslan och motverka stress?
– Du behöver först förstå vad som händer i olika situationer och vilka ohjälpsamma beteendemönster du själv faller in i. Vissa saker kan du inte göra något åt, men du kan få syn på om du är en person som lätt faller in i självkritik och om du ofta drabbas av oroskänslor och tankar om att allt måste bli perfekt. Det är inre mönster som skapar stress. Eller så kanske du har problem att sätta gränser eller be om hjälp. Ett hjälpsamt beteende kan vara att sätta gränser, säga ifrån eller engagera sig politiskt. Att försöka göra något för att påverka omgivningen eller organisationen. Sedan behöver du fråga dig hur du ska kunna hjälpa dig själv att reagera på stressen du känner i kroppen just nu.

Påverkas stämningen mellan kollegor på arbetsplatser om människor blir bättre på självmedkänsla?
– Ja. Människor som jobbar med sig själva och sin stress hjälper också andra runtomkring. De blir ofta lugnare och tryggare vilket skapar positiva ringar på vattnet mellan människor.

  • Titel: Självmedkänsla på jobbet
    Författare: Silvia Viotti
    Förlag: Natur & Kultur, 2025.

  • Sofia Viottis bästa tips för ökad självmedkänsla på jobbet
    • Stanna upp oftare och fråga dig själv hur du mår just nu och vad du behöver.
    • Börja tänka på återhämtning och reglera stress. Se det som en arbetsuppgift och inget du ska skjuta på tills du kommer hem.
    • När du är uppstressad, försök sänka tempot du gör saker i. När du skriver på datorn eller går snabbt i en korridor för att träffa en patient – sänk tempot så minskar stressen och du kan tänka klarare.
    • Försök få syn på vad det är för ohjälpsamma mönster du själv faller in i. Finns det något du skulle kunna testa att göra annorlunda?
    • Var nyfiken och lär dig mer om hur du fungerar på jobbet.