Det senaste året har fysioterapeuter haft en bättre löneökning än normalt. Kanske börjar marknadskrafterna äntligen driva lönerna åt rätt håll, hoppas förbundets ombudsman Tess Barrington.
![](https://fysioterapi.se/wp-content/uploads/Money_1200-300x211.jpg)
Grundregeln är att byter man arbetsplats får man också upp lönen. Foto: Colourbox
Fysioterapeuternas senaste löneenkät visar att lönekuverten blivit lite tjockare än vanligt. Förra årets enkät visade en genomsnittlig ökning på mellan 2,5 och 3 procent. Men nu har lönerna stigit med i genomsnitt 4 procent. Här finns förstås variationer, bland annat beroende på examensår och vad man jobbar med. De som till exempel tog sin fysioterapeutexamen mellan 1990 och 1994 har procentuellt fått minst i påslag, medan de som tog examen mellan 2015 och 2019 har fått högst.
Fysioterapeuternas ombudsman Tess Barrington tror att en av förklaringarna kan vara i vilken mån man byter jobb och om man är villig att flytta till annan ort.
– Grundregeln är att byter man arbetsplats får man också upp lönen, säger hon. Och som född på 70-talet, mitt i livet med mindre barn, så är benägenheten att byta jobb eller att flytta på sig inte så stor.
Men det är inte den enda förklaringen till yrkeskårens löneökning på 4 procent, säger hon.
– Det handlar också om arbetsgivare som faktiskt förstår att det inte finns fysioterapeuter i överflöd, att det kostar mer att nyrekrytera, och då väljer att satsa lite extra medel på fysioterapeuter.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se