Muskuloskeletala sjukdomar som ryggsjukdomar och reumatism är bland de vanligaste orsakerna till långvarig sjukfrånvaro. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring.

Personer mellan 56 och 64 år löper störst risk att drabbas. Foto: Colourbox

För manliga privatanställda arbetare är muskuloskeletala diagnoser den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro (mer än 90 dagar). För kvinnliga privatanställda arbetare, och för både kvinnor och män inom kommuner och regioner, är det den näst vanligaste orsaken. Tillsammans utgör ledsjukdomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader över 95 procent av de långa sjukfallen med muskuloskeletal diagnos. I rapporten nämns till exempel artros, artrit, ryggvärk och disksjukdomar. Sjukdomar i mjukvävnader, som till exempel fibromyalgi, är den tredje vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro.
Till de extra utsatta yrkesgrupperna hör undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och livsmedelsarbetare. Andra som löper hög risk är städare, fönsterputsare, restaurang- och storköksarbetare samt yrkesgrupper inom industri och bygg. Det är framför allt personer i åldersgruppen 56–64 år som riskerar att drabbas.

Rapporten finns HÄR.