Fysioterapeuten Mouhamed Housam Ali från Halmstad har fått utmärkelsen Årets nybyggare i Västsverige för den sjukgymnastklinik han byggt upp. Priset ges till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund och delas ut av kungen.
Varför tror du att just du fick priset?
– Att jag har fått priset är för att jag har kämpat hårt för att vara där jag är idag, och det känns bra att bli vald när det är så många andra som också kunde fått det här priset. Det handlar inte bara om tur, för jag har kämpat väldigt mycket. Innan jag startade Smärtfritt hjälpte jag olika handbollslag och under två år reste jag med dem till alla matcher och var med på tre träningar per vecka. Utan att tjäna en krona. Men jag fick det som var viktigare än pengar: språket, kontakter och kärlek. Så när jag startade min praktik fick jag massor av patienter direkt.
Hur gick det till när du startade din verksamhet?
– Jag kom till Sverige från Syrien i slutet av 2013 och mitt första mål var att kämpa för att få en svensk legitimation. Jag klarade kunskapsprovet i början av 2018 och då startade jag Smärtfritt sjukgymnastkliniken. Det var en mindre mottagning inhyrd på ett gym, men efter ett tag upplevde jag att det var många patienter som vi kunde hjälpa vidare till gymmet. Då kände jag att jag ville expandera och kunna erbjuda friskvård också. Corona försenade oss lite, men 1 juni 2020 startade jag Smärtfritt Friskvårdscenter, med sjukvård och friskvård under samma tak i en stor och väldigt bra lokal i Halmstad. Vi har ett eget gym och erbjuder även gruppträning och så har vi en liten rehabavdelning där det är lite mer lugn och ro för patienterna.
Är det bara du som är fysioterapeut eller har du kunnat anställa fler?
– I början jobbade jag själv men nu är vi fyra fysioterapeuter totalt. Det finns till exempel ett stort behov av kompetens inom kvinnors hälsa, så det finns en kollega som är inriktad mot det och vi andra är mer inriktade på muskuloskeletala problem. Vi kan göra ett bättre jobb om vi är specialiserade på olika besvär. Förutom oss finns också personliga tränare, massörer och receptionister.
Vad vill du lyfta fram som nycklar till ett framgångsrikt företagande inom fysioterapi?
– Jag tycker att det viktigaste i vårt yrke är att tänka utanför lådan. Ett sätt att göra det är att samarbeta med andra professioner och gym. Att se till att man har alla kompetenser och redskap man behöver för att hjälpa patienterna och att steget till träning på egen hand sedan ska vara enkelt. Det är också viktig att investera i sig själv som arbetsgivare och som arbetstagare. Jag blir ofta sugen på att lära mig nya behandlingsmetoder och har själv rest till åtta olika länder på utbildningar. Många fysioterapeutkollegor säger att det är svårt för att det är dyrt och man får oftast betala själv. Men här på kliniken skickar vi våra fysioterapeuter på utbildningar. Det blir en win-win. För med nya verktyg och rätt utbildning kan bedömning och behandling ta kortare tid.
Vad är dina förhoppningar för framtiden?
– Jag vill fortsätta utvecklas så mycket det går så att vi kan jobba på rätt sätt. Till exempel har jag utbildat mig inom ultraljudsdiagnostik, för jag tror att vi fysioterapeuter kan bidra med att göra fler bedömningar. Jag vill även förbättra samarbetet med olika vårdcentraler så att patienter med muskuloskeletala besvär inte behöver boka en läkare, utan går till fysioterapeuten direkt. Då kan vi påverka utfallet lite mer och snabbare.
Du nämnde i ett radioinslag på P4 Halland att vägen fram till en svensk legitimation är tuff för många av dina vårdutbildade landsmän. Vad var det som gjorde att du själv klarade det?
– Min vilja att få en svensk legitimation, det var nyckeln för att kunna gå igenom dörren till att få arbeta med det yrke som jag älskar! Jag kämpade verkligen för att klara kunskapsprovet och det var jättetufft, eftersom man måste visa att man kan mycket även på områden man inte ens jobbar med. Men samtidigt var jag väldigt trygg under utförandet med hjälp av stödet jag fick från den handledare som fanns på Karolinska institutet.
– Kanske vi inom fysioterapin behöver snacka mer om hur svårt det är att få en legitimation, och att det finns behov för fler att komma i arbete. Många syriska läkare och fysioterapeuter hamnar mellan stolarna för att de inte får rätt information. Kanske det behöver uppmärksammas mer hur man gör, och hur det går för nyanlända fysioterapeuter.
Tävlingen Årets nybyggare avgörs först på regional nivå och vinnarna går sedan vidare till den nationella finalen som avgörs i Stockholm den 17 november. Motiveringen lyder: ”Efter en utmanande och fortsatt utbildningsinsats har Housam omvandlat och framgångsrikt utvecklat en vårdsituation i ett företag som expanderar”.
Lois Steen
lois.steen@fysioterapeuterna.se