Att utbilda sig till fysioterapeut fortsätter att vara en privatekonomisk förlustaffär. Det ger mer plus i plånboken att nöja sig med gymnasiet. Det visar Sacos senaste livslönerapport.

Av de 35 utbildningar som granskats är det elva som innebär en ekonomisk förlust. Foto: Colourbox

I rapporten Är din utbildning lönsam? har livslönerna för 35 högskoleutbildningar beräknats. Beräkningarna tar hänsyn till inkomster över hela livet så som lön, studiemedel och pension. Men även inkomstbortfall under studietiden, arbetslöshet och skatt tas med. Slutsumman har sedan jämförts med motsvarande siffror för de som börjat arbeta direkt efter gymnasiet. Enligt rapporten ger en akademisk utbildning i snitt nio procent högre avkastning än enbart gymnasieutbildning, och den genomsnittliga åldern för när det börjar löna sig är 36 år.

Men det finns stora variationer. För läkare blir det till exempel en ekonomisk vinst redan vid 32 års ålder, medan det för fysioterapeuter aldrig går plus. Tvärtom, utbildningen innebär en förlust på fem procent. Det här är inget nytt. Sacos årliga rapporter kommer alltid fram till samma sak: Fysioterapeuter tjänar inte in sin utbildning.
– Klart man tröttnar på den här slutsatsen, säger Fysioterapeuternas förbundsordförande Cecilia Winberg. Det är tröttsamt att man från offentlig sektor, för det är främst där våra medlemmar arbetar, inte ser värdet av våra insatser och inte heller ser att man behöver höja lönerna för att medarbetarna ska vilja vara kvar i hälso- och sjukvården.

Fysioterapeuter är dock inte ensamma om att gå back. Av de 35 utbildningar som granskats är det elva som innebär en ekonomisk förlust. Gemensamma nämnare för dessa är att de är kvinnodominerade och vanligen leder till yrken inom välfärden. Det behövs därför en särskild satsning på kvinnodominerade yrken i offentlig sektor, säger Cecilia Winberg.

Vilka är det som måste agera för att åstadkomma förändring, fack eller arbetsgivare?
– Båda. Vi har ju olika uppdrag. Vi som fackförbund behöver arbeta för våra medlemmar genom att påtala bristerna, men också genom att betona vikten av en annan lönebild. Arbetsgivarna behöver värdera det vi gör genom att förändra lönestrukturerna och uppvärdera både vår profession och andra professioner. De behöver flytta om pengarna helt enkelt.

Det här har ju facket påtalat i många år, ändå fortsätter det vara en ekonomisk förlust att utbilda sig till fysioterapeut. Gör ni rätt, eller behöver ni agera annorlunda?
– Att arbeta för en förändrad lönestruktur är ett långsiktigt arbete och visst, det har tagit tid och det tar fortfarande alldeles för lång tid. Men vi behöver fortsätta med det arbetet.

Ska livslön och lönsamhet öka behöver antingen kostnaderna minska eller intäkterna öka, konstaterar Saco i rapporten och nämner tre möjliga åtgärder: högre lön, högre pensionsålder och kortare studietid. Av dessa alternativ är högre lön det enda rimliga, anser Saco. Cecilia Winberg håller med.
– Vårt arbete måste börja värderas i pengar. Det är frustrerande att det inte görs.

Så kortare utbildning är ingen väg?
– Det vore precis som Saco konstaterar helt absurt. Nej det är inte vägen att gå. Det är snarare en förlängd grundutbildning som på sikt skulle kunna bidra till en annan lönebild. Det är en viktig fråga för oss, för vi ser ju att många yrken som har längre utbildningar också har högre löner.

Längre utbildning innebär också högre studieskulder?
– Självklart, så därför måste det finnas en balans.

  • Olika livslön för olika vårdyrken

    För högskoleutbildningar inom hälso- och sjukvård samt social omsorg ser livslöneekvationen olika ut. Beräkningarna – som kommer från Sacorapporten Är din utbildning lönsam? – bygger på bruttolöner som jämförts med vad de som endast har gymnasieutbildning tjänar.

    Apotekare:
    Ålder för intjänad utbildning: 40
    Skillnad mot gymnasieutbildning: + 14 procent

    Arbetsterapeut:
    Ålder för intjänad utbildning: Aldrig
    Skillnad mot gymnasieutbildning: – 9 procent

    Biomedicinsk analytiker:
    Ålder för intjänad utbildning: Aldrig
    Skillnad mot gymnasieutbildning: – 9 procent

    Fysioterapeut:
    Ålder för intjänad utbildning: Aldrig
    Skillnad mot gymnasieutbildning: – 5 procent

    Läkare:
    Ålder för intjänad utbildning: 32
    Skillnad mot gymnasieutbildning: + 80 procent.

    Receptarie:
    Ålder för intjänad utbildning: Aldrig
    Skillnad mot gymnasieutbildning: – 3 procent

    Socionom:
    Ålder för intjänad utbildning: 65
    Skillnad mot gymnasieutbildning: 0

    Tandhygienist:
    Ålder för intjänad utbildning: Aldrig
    Skillnad mot gymnasieutbildning: – 8 procent

    Tandläkare:
    Ålder för intjänad utbildning: 37
    Skillnad mot gymnasieutbildning: + 27 procent