Antalet fysioterapeuter som vänder sig till förbundet för att få hjälp när de har anmälts till IVO kan ha ökat. Nu ska Fysioterapeuternas rutiner ses över för att bättre kunna hjälpa dem som drabbats.
Fysioterapeuterna har ingen statistik över hur många medlemmar som hör av sig till förbundet när de har blivit anmälda till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
– Men vi upplever att det har ökat i år, säger Charlotte Chruzander, Fysioterapeuternas chef för profession och arbetsliv.
Den som vänder sig till Fysioterapeuterna för att få hjälp kan bland annat erbjudas stöd och vägledning i hur man kan formulera ett yttrande över en anmälan. Om ärendet går vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och den som anmälts vill överklaga nämndens beslut har förbundet efter en juridisk bedömning möjlighet att ta ärendet till domstol.
På ett personligt plan kan det förstås vara väldigt jobbigt att hamna hos IVO, säger Charlotte Chruzander.
– Men hela systemet bygger på att vi ska ha en säker och trygg vård för patienterna. Så på ett strukturellt plan handlar det om att vi ska kunna lära av våra misstag.
För att få en tydligare bild av hur hjälpbehovet bland medlemmarna ser ut, och om antalet anmälda fysioterapeuter som hör av sig verkligen har ökat eller inte, ser nu Fysioterapeuterna över sina rutiner.
– Vi lägger pussel för att till exempel ta reda på vad anmälningarna handlar om och var i processen de befinner sig när de hör av sig. Det gör vi för att se hur vi ska kunna stötta på bästa sätt, säger Charlotte Chruzander.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se