Provisionsbaserad lön där antalet patienter avgör hur mycket du får ut varje månad, kan det vara något? En arbetsgivare i Skåne backade från ett sådant förslag efter påtryckningar från facket.

Fysioterapeuternas förhandlingschef Åsa Forsberg. Foto: Agneta Persson

Det var Psykiatripartners, som är en del av vårdbolaget Kry, som nyligen ville införa en ny lönemodell på mottagningen i Malmö. Förslaget gick ut på att ersätta den fasta månadslönen med 60 procent garantilön, resten provision. Det vill säga ju fler patienter, desto mer i plånboken. Det här gick inte Psykologförbundet, som är den lokala fackliga motparten, med på och begärde därför en central förhandling. Förhandlingen sköttes i huvudsak av Fysioterapeuterna, som företräder akademikerförbunden gentemot Vårdföretagarna på det här avtalsområdet. Arbetsgivaren backade till sist från förslaget, en principiellt viktig seger menar Fysioterapeuternas förhandlingschef Åsa Forsberg.
– Det är ett upplägg vi inte vill ska spridas till andra områden, säger hon. Lönemodeller som gynnar att man tar så många patienter som möjligt kan innebära risker för både arbetsmiljön och patientsäkerheten och hör inte hemma i vården. Det är fel drivkraft.

Det här är inte första gången Åsa Forsberg är med om att en arbetsgivare inom hälso- och sjukvården sätter lön baserad på antal patienter, men det är första gången hon ser en rörlig lönemodell som så tydligt baseras på provision. Hon tror dock inte att det är sista gången.
– Vi kommer nog få se fler liknande förslag. Men jag hoppas att man från arbetsgivarens sida förstår att det är olyckligt att använda den här sortens rörliga lönemodeller när man har ett vårdgivaransvar.