På fyra år har Fysioterapeuterna tappat drygt 600 medlemmar. Fortsätter det så här kan det få konsekvenser eftersom majoriteten av förbundets intäkter kommer från medlemsavgifterna, säger förbundsdirektör Helena Pepa.

Förbundsstyrelsen vill för första gången på många år höja medlemsavgiften Foto: Colourbox

Sedan pandemin har Fysioterapeuterna haft ett stadigt medlemstapp, främst bland studenter och anställda. Hösten 2020 organiserade förbundet 12 600 fysioterapeuter. Nu är siffran nere i strax under 12 000. Att färre väljer att vara med i facket är inte unikt för Fysioterapeuterna. Andra fackförbund, med några undantag, har samma problem. Fysioterapeuternas förbundsdirektör Helena Pepa ser framför allt två förklaringar.
– Dels en samhällsutveckling där folkrörelserna inte längre är lika självklara att vara med i, säger hon. Dels ekonomin. Det har varit, och är fortfarande, hårda tider och då ser man så klart över sina utgifter. Här behöver vi som fackförbund vara tydliga, relevanta och ge god och jämlik medlemsnytta.

Eftersom medlemsavgifterna står för cirka 90 procent av förbundets intäkter betyder varje förlorad medlem mindre pengar att bedriva facklig verksamhet för. Ett räkneexempel: 500 fullt betalande medlemmar innebär 1,74 miljoner kronor på ett år. Minskade intäkter – i kombination med högre räntor, inflation och allmänna kostnadsökningar – betyder att förbundet behöver hålla ett extra öga på ekonomin. Det har också gjort att förbundsstyrelsen för första gången på många år vill höja medlemsavgiften (läs mer om det HÄR).
– Det är ingen oro i lägret just nu, säger Helena Pepa. Vi har fortfarande en god ekonomi och har kunnat fortsätta med vår verksamhet tack vare kloka prioriteringar. Men skulle det fortsätta så här är det klart att det kan få konsekvenser.

Med kapitalinvesteringar på 65 miljoner kronor – 70 miljoner kronor om den nya forskningsstiftelsen räknas in – har förbundet en ekonomisk trygghet. Dessa tillgångar ska dock inte användas till löpande kostnader utan användas i händelse av arbetsmarknadskonflikt, större investeringar eller oväntade utgifter.
– Den vardagliga verksamheten måste bära sig själv, säger Helena Pepa. Därför är rekryteringsarbetet från och med nu extra viktigt, och att vi behåller våra medlemmar. De är inte bara vår inkomstkälla utan också de som gör att vi är starka som part.

  • BUDGETEN

    Förbundsstyrelsens förslag till kongressen på årlig rambudget kommande mandatperiod:

    Distrikt, sektioner, studerandeverksamhet, rekrytering: 4 500 000 kr
    Förtroendemannaverksamhet: 5 000 000 kr
    Medlemskap i svenska organisationer: 1 700 000 kr
    Medlemsservice och lönestatistik: 500 000 kr
    Kansli och extern administration: 29 000 000 kr
    Opinionsbildning och information: 800 000 kr
    Tidningar och webb: 2 800 000 kr
    Forskning och utveckling samt professionsfrågor: 500 000 kr
    Internationell verksamhet: 700 000 kr

    Summa: 45,5 miljoner kr
    Intäkter: 45 miljoner kr (varav medlemsavgifter = 40 miljoner kr, övriga intäkter = 5 miljoner kr)

  • FYSIOTERAPEUTERNAS TILLGÅNGAR:

    – Kapitalinvesteringar samt medel på bank: 65 miljoner kronor.
    – Tillsammans med tre andra fackförbund äger Fysioterapeuterna fastighetsbolaget Professionshuset AB på Vasagatan i Stockholms innerstad. Där finns bland annat förbundets kansli.
    – Fysioterapeuterna är delägare i Vasabyrån AB (administrations- HR- och ekonomibolag), samt helägare till dotterbolaget Fysioterapeuterna Utbildning AB.
    – Förbundet har också tre stiftelser: Stiftelsen Fysioterapeuternas forskningsfond (5 miljoner kr), Minnesfonden samt Fria yrkesutövares fond (FYS-fonden).