Dans för hälsa som drivs av fysioterapeuten Anna Duberg har fått utmärkelsen Guldskalpellen av Dagens Medicin. Priset är till för att lyfta fram årets förnyare inom vården.
Den psykiska ohälsan ökar bland landets tonåringar men det saknas ofta effektiva behandlingsalternativ. Nu prisar Dagens Medicin via priset Guldskalpellen verksamheten Dans för hälsa, som gör skillnad just på detta område.
– Jag är väldigt rörd av utmärkelsen. Den här typen av kroppsbaserade insatser behövs i vården, det har vi som arbetar med metoden i vardagen tydligt sett i mötet med ungdomarna, säger fysioterapeuten Anna Duberg till Dagens Medicin.
År 2008 startade hon ett forskningsprojekt på universitetssjukvårdens forskningscentrum i Region Örebro län. Utgångspunkten var att komplettera skolhälsovård med dans för flickor i åldern 13 till 18 år med stressrelaterad psykisk ohälsa. Tanken bakom dansen är att bemöta psykisk ohälsa genom att se hela människan.
– De här ungdomarna behöver en kravlös form av fysisk aktivitet och få känna tillhörighet. Den sociala gemenskapen är jätteviktig, säger Anna Duberg till Dagens Medicin.
Dansaktiviteten har utvärderats vetenskapligt och Anna Dubergs egen avhandling visade goda effekter på flera områden med ökad hälsa för flickorna som resultat. Under åren har erfarenheterna för forskningsprojektet implementerats och lett till att flera hundra instruktörer utbildats i Dans för hälsa. Förutom ett egen dansintresse måste instruktörerna ska ha en grundutbildning inom vård eller pedagogik. Cirka tusen ungdomar dansar i dag enligt danskonceptet i regioner, kommuner och organisationer över hela landet. Enligt Region Jönköpings beräkningar är insatsen även hälsoekonomisk, då den resulterat i samhällelig nettovinst.
Priset som årets förnyare delades ut för fjortonde gången. Förutom äran består priset av ett diplom och ett utbildningsstipendium.
Lois Steen
lois.steen@fysioterapeuterna.se