Senast i juni 2026 ska EU:s lönetransparensdirektiv tillämpas i Sverige. Men vad innebär det konkret? Fysioterapeuternas chefsjurist Dominika Borg Jansson förklarar hur det är tänkt.
Vad innebär direktivet?
– Bakgrunden är att EU-kommissionen länge har jobbat för jämställda löner utan att få det resultat man hoppats på. Så det här direktivet syftar till att stärka tillämpningen av likalöneprincipen för kvinnor och män som utför lika, eller likvärdigt, arbete. Tanken är att en ökad insyn i lönebilden på både offentliga och privata arbetsplatser ska underlätta att både upptäcka och åtgärda lönediskriminering. När det blir enklare att få bevis på lönediskriminering blir det också lättare att driva den typen av tvister, vilket är ganska svårt i dag.
Kommer det bli lättare att få upp lönerna för det kvinnodominerade yrket fysioterapeut med hänvisning till likvärdiga, högre avlönade mansdominerade professioner?
– Jag tror inte direktivet ensamt kan lösa den strukturella problematiken, det krävs fler förändringar för att komma till rätta med traditionellt underbetalda kvinnodominerade yrken. Men om det blir enklare att upptäcka lönediskriminering så kanske det på sikt kan hjälpa till att förbättra löneläget för kollektivet. Alla initiativ som främjar en tillämpning av likalöneprincipen är av godo.
Hur är direktivet tänkt att fungera i praktiken?
– Hur det svenska regelverket ska se ut är inte klart än, men det finns ett förslag. Till exempel att den som söker jobb ska få veta vilken ingångslön eller ingångslöneintervall som gäller på arbetsplatsen så man vet vilket anspråk som är rimligt och hur den egna lönen förhåller sig till andras. Det finns också förslag på en ny samverkansparagraf som säger att facket ska vara delaktigt redan i utformningen av kriterierna för arbetsvärdering, och vilka kriterier som används för att motivera löneskillnader. Det tycker vi är ett steg i rätt riktning, för här har vi ett problem i dag. I mångt och mycket motsvarar Sverige redan EU-rättens förväntningar i och med att vi har lag på att göra lönekartläggningar, men kartläggningarna fyller inte alltid sitt syfte. Så det är när det kommer till själva arbetsvärderingen, alltså hur man värderar olika jobb, som vi som fackförbund behöver få vara med och påverka. En sådan paragraf tycker vi därför är bra. Däremot saknar vi ett förslag på sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare som inte samverkar kring det här, och det har vi framfört i vårt remissvar.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se