Kortare arbetstid minskade vardagsstressen och gjorde dessutom jobbet enklare. Nu har försöket med färre arbetstimmar på St Olofs vårdcentral i Sundsvall blivit en del av företagets policy.
Det började i vintras som ett pilotprojekt på tre månader. Tio av den privata vårdcentralens 25 anställda ingick i en testgrupp som fick prova på kortare arbetstid. Dessutom infördes reflekterande promenader och mottagningsfria fredagseftermiddagar för alla. Fysioterapeuten Camilla Lindahl utsågs till projektledare.
– Promenaderna på 30 minuter skedde på arbetstid en gång i veckan, berättar hon. Då gick två eller flera kollegor i väg och reflekterade kring sådant som fungerar bra, eller mindre bra. Tanken var att kunna fånga upp små sandkorn innan det hinner bli grus i maskineriet. Och samtidigt fick man röra på sig.
De mottagningsfria fredagseftermiddagarna innebar att de hölls fria från patientbokningar för att frigöra samlad tid till administration. Endast akutfall togs emot. Arbetstidsförkortningen, som blev den största förändringen, innebar att veckan för de tio testpersonerna kortades med fyra timmar för en heltid. Den som jobbade 90 procent minskade med tre timmar och 45 minuter, och så vidare. Under projektets gång bjöd de också in psykologen och återhämtningsforskaren Niclas Almén för stöttning och inspiration.
När testmånaderna var slut visade utvärderingen på tydliga förbättringar, berättar Camilla Lindahl.
– Alla upplevde att arbetet blivit enklare och att förändringarna fungerade bra på arbetsplatsen. Belastningen på kollegorna ökade inte, och man kände sig mindre stressad i vardagen.
Därmed skrevs det nya arbetssättet in i företagets policy, som utvärderas löpande, och sedan i våras gäller det alla anställda på vårdcentralen. Man får använda den lediga tiden hur man vill, men tanken är att man ska göra något som främjar återhämtning, enligt Camilla Lindahl. Timmarna måste också av logistiska skäl tas ut som en halvdag i veckan. Däremot gäller inte arbetstidsförkortningen på loven eftersom det är svårt att få ihop det när många är lediga.
Tar ni emot lika många patienter fast på mindre tid nu?
– Vi jagar inte pinnar hos oss, vilket är väldigt skönt. Det har alltså kunnat bli något färre bokade patienter. Men samtidigt har vi förändrat vårt arbetssätt något, till exempel med bättre triagering. Än så länge har vi inte sett några ekonomiska nackdelar.
Så här borde fler jobba, anser Camilla Lindahl. Ska folk vilja stanna kvar inom vården behöver möjligheterna till återhämtning förbättras, säger hon.
– Inte minst gäller det fysioterapeuter där många byter bana på grund av det höga trycket, speciellt inom primärvården. Ska man ha en välmående och fungerande verksamhet för både anställda och patienter så måste man börja prioritera personalen.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se